П`ятниця, 19.04.2024, 20:13:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Травень » 13 » Втримати будь-якою ціною. Пам’ятка на площі Ринок, 5 у Франківську знайшла інвестора
17:41:16
Втримати будь-якою ціною. Пам’ятка на площі Ринок, 5 у Франківську знайшла інвестора

Кам’яниця на площі Ринок, 5 зведена 1870 року. Фасад її ще тримається, але сам будинок вже більше схожий на руїни. Нарешті знайшовся інвестор, готовий відбудувати пам’ятку.

Заклопотаним мешканцям міста й туристам, на перший погляд, може здатися, що

будинок просто занедбаний. На першому поверсі працюють два магазинчики, а донедавна було й кафе. Верхні поверхи – порожні, але з фасаду це не кидається у вічі.

Та якщо зайти з іншого боку – вулиці Тринітарської – то там бачиш зовсім іншу картину. Від людських очей та гріха подалі внутрішній двір відгороджений високою дерев’яною брамою. За нею – купа із залишків покрівлі та стін. Увінчують це все молоденькі деревця.

Складно уявити, на якому чесному слові тримається той фасад і решта з того, що залишилось. Власниця нежитлових приміщень на першому поверсі приватний підприємець Оксана Хованецьрозповідає, що намагається підтримувати стан приміщень, в яких доводиться працювати, але далі зволікати вже нема куди. Адже можуть постраждати люди, наприклад, перехожі. Запевняє, інвестор є, і будинок таки відновлять.

А нещодавно там відійшла бокова стіна і завалилися балки, які тримали стелю й підлогу.

«Будинок сьогодні вже в критично аварійному стані, – каже пані Оксана. – Нам братися за реставрацію і відбудову, закривати магазини на першому поверсі на рік-два – не вигідно, та іншого виходу я не бачу. І саме будівництво буде дороговартісним. Скоріш за все, уся реставрація буде ручною – і розбирання, і відновлення. Там немає місця для роботи техніки».

Ще у 2005 році спеціалісти Львівського науково-реставраційного інституту «Укрзахідпроектреставрація» провели детальне дослідження стану будівлі. Вже тоді її стан визначили як аварійний, а фізичний знос становив 68 %. У висновку йшлося, що «існуючий стан конструктивних елементів не може гарантувати безпеку при подальшій експлуатації будинку». Тож інститут рекомендував повну перекладку будинку з його відтворенням.

Начальник міського відділу охорони культурної спадщини Володимир Ідак підтверджує, що пам’ятка в аварійному стані, щодня її стан погіршується.

«Сказати, що там безпечно, я не можу. Був там, бачив, – говорить Ідак. – Там стіна посунулася. Будинок в аварійному стані. Але власник думає щось робити, готується до виготовлення проектної документації».

За словами Ідака, департамент архітектури працюватиме над вихідними даними: містобудівні обмеження, реставраційне завдання, участь у підготовці акту обстеження, акту втрати первісного виду, втрати технічного стану. Однак, скільки часу займе підготовка паперів, передбачити не може. Додає, що департамент готовий включатися в роботу.

Репортер


Переглядів: 358 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024