Вівторок, 19.03.2024, 10:46:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Січень » 23 » З чого починалося місто. Літопис Станиславова – 1916 рік
10:03:55
З чого починалося місто. Літопис Станиславова – 1916 рік

Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1915 році. 

1916 8 червня у церквах відбулися урочисті богослужіння з нагоди річниці звільнення від російської окупації. 

1916 11 серпня росіяни втретє захопили Станиславів. Місто опинилось у прифронтовій зоні. За Бистрицею Солотвинською (в районі Пасічної та Загвіздя) австрійці встановили артилерію та періодично обстрілювали місто. Через обстріли було зруйновано багато будинків у центрі міста, пошкоджені ратуша, вірменський костел і колишній єзуїтський колегіум. В результаті артилерійської дуелі від села Пасічна залишилися 6-7 хат і церква.

1916 Російський начальник гарнізону генерал-майор Осипов і комендант міста підполковник Долинський оголосили про введення комендантської години. Виходити на вулицю дозволяли від 6.00 до 21.00. Вікна в будинках у бік півночі, заходу й півдня мали бути зачинені та неосвітлені. Мешканці повинні були здати зброю. Заборонялось видавати газети, журнали, листівки. Протягом 48 годин міщани мали доповісти про незареєстровані засоби зв’язку включно з поштовими голубами. Заборонялось вивозити мідь, цинк, шкіру та харчі.

1916 13 серпня окупаційна влада повідомила, що всі, хто приховає австрійських чи німецьких військовиків, винні у шпигунстві й підлягатимуть військово-польовому суду.

1916 27-28 серпня в місті провели реквізицію мотоциклів і велосипедів для потреб армії.

1916 У серпні загострилася епідеміологічна ситуація. Головний лікар Кубішталь для прийому хворих на тиф підготував міський шпиталь на Голуховського (100 місць), на дизентерію — єврейський шпиталь на Сапіжинській (60 місць), на віспу — шпиталь у Княгинині-Колонії (60), на холеру — шпиталь у двох дворах на Казимирівській (16 місць).

1916 У місті нарахували 165 покинутих квартир.

1916 Магістрат складався з восьми підрозділів, в яких працювали 20 чиновників разом із бургомістром та його заступником. Туди ж входили два лікарі, два ветеринари, керівники газового заводу та бойні.

У місті було: п’ять шкірзаводів, газовий, пивоварний, з виробництва дріжджів, чавунно-ливарний, спиртоочисний, спиртовий, лісопильний, дві цегельні. Фабрики: возів, лікерів, ткацька, ковбасна, паркетна. Крім того — лісові склади, столярна майстерня, дві слюсарно-механічні, сім взуттєвих, бойня, млин, сім аптек, 171 магазин, сім готелів. Працювали 10 перевізників.

Також у Станиславові налічувалось три друкарні, чотири кінотеатри, театр товариства імені Монюшка, сім книжкових і канцелярських крамниць.

1916 За даними магістрату, на 3 вересня в місті жили близько 28 тисяч мешканців. 27 листопада поліція уточнила: 4067 чоловіків, 10521 жінка і 11429 дітей.

Роман Діда


Переглядів: 351 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024