П`ятниця, 26.04.2024, 07:00:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 31 » «За нашу і вашу свободу. Союз Пілсудський – Петлюра. 1920»
14:24:57
«За нашу і вашу свободу. Союз Пілсудський – Петлюра. 1920»
"Za wasza i nasza wolnosc. Sojusz Pilsudski – Petlura. 1920/ За нашу і вашу свободу. Союз Пілсудський – Петлюра. 1920”.  Такою є назва виставки у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич». Її експозиція присвячена спільній збройній боротьбі українського та польського народів проти загарбника – більшовицької Росії. 
Дана проблематика ще до недавнього часу висвітлювалася в історичній науці досить суб’єктивно і заангажовано, проте з появою нових джерел і досліджень, розуміння і сприйняття подій 1920 року отримує іншу оцінку. Саме завдяки виставці глядач матиме можливість познайомитися з основними дійовими особами того часу, побачити хід військових операцій, оцінити наслідки – як радянсько-польської війни, так і українсько-польського союзу.
Експозиція виставки демонструє початок визвольної боротьби поляків та українців за власну незалежність у 20-их роках ХХ століття, створення власних збройних сил. Ознайомлення з інформацією щодо діяльності Української Центральної Ради, згодом гетьмана Павла Скоропадського дає змогу зрозуміти історичне тло тих обставин, на фоні яких згодом створився українсько-польський військовий альянс.
Окреме місце в експозиції виставки надане очільникам тогочасних молодих держав – маршалу Йозефу Пілсудському та головному отаману Симону Петлюрі. Не оминули творці виставки й інших військовиків: полковника Євгена Коновальця, генералів Марка Безручка та Омеляновича-Павленка. 

Не приховано, а висвітлено в експозиції і важливо-трагічний факт в історії обох народів: українсько-польську війну в Галичині у 1918 – 1919 рр. Разом з тим, експозиція виставки, попри різноманітні оцінки ролі Симона Петлюри у подальшій долі Галичини, показує спільні успіхи обох народів – взяття Києва, згодом відкинення більшовицьких армій від Замостя і врятування Варшави.
Історія взаємин поляків та українців представлена на 32-их великомасштабних стендах. Кожен з них поміщує цікаві світлини з архівів; загалом, демонструються більше сотні цікавих світлин, планів та плакатів початку ХХ століття. Всі стенди є двомовними, тому їх можна експонувати, як в Україні, та і Польщі.
Назви стендів чітко зафіксовують зміст поданого на них матеріалу: «Йозеф Пілсудський», «Симон Петлюра», «На Київ», «Легіони і не тільки», «Січові Стрільці», «Українська Центральна Рада», «Більшовицький напад та Брестський мир», «Гетьманат», «В Галичині», «Польсько-українська війна», «Трудна дипломатія», «У Вінниці», «Великий відворот», «Бойове побратимство», «Варшавська битва», «В обороні Замостя», «Під Комаровим», «Від Дністра до Збруча», «За дротами», «Епілог», «Пам’ять» та ін.

Концепцію виставки створив редактор часопису «Кур’єр галицький» Мирослав Ровіцький; сценарій та підбір матеріалу – Каміл Степан і Рафал Е.Столярський; графічний проект і підбір ілюстрацій – Роберт Стахович; ілюстрації Роберт Мачинський.
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 490 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024