Четвер, 28.03.2024, 14:22:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Липень » 24 » Зберегти і примножити нашу історію
09:25:20
Зберегти і примножити нашу історію
З гордістю хочу розповісти про Народний історико-краєзнавчий музей у селі Бортниках на Тлумаччині, який завдяки кропіткій повсякденній праці його директора Івана Карп’яка став знаковим на карті Івано-Франківщини, відомим в Україні, у близькому і далекому зарубіжжі.               
Задум створення музею в Івана Михайловича зародився ще в часи тоталітарного радянського режиму, коли з радіо і телеекранів лунало: «Мой адрєс — нє дом і нє уліца, мой адрєс — Совєтскій Союз», коли нищили нашу правітцівщину,  ментальність, щоб виховати «совєтского чєловєка» без роду і племені... Стукала в серце вчителя-історика ностальгія, жило велике бажання не дати загубитись у дусі радянщини тому, чим жили наші пращури, зберегти національний код нашої пам’яті..
Тож Іван Карп’як став збирати старовинні речі, монети, давні фотографії в Бортниках, у довколишніх селах, привозив багато цікавих речей з рідної Косівщини, Коломийщини. Залучив до роботи і своїх учнів. Старшокласники — члени краєзнавчого гуртка, яким керував іван Михайлович, збирали і записували розповіді старожилів про історію Бортників. Усі ці матеріали стали першими експонатами новоствореного музею. Музей відкрито 21 травня 1992 року в приміщенні Бортниківської загальноосвітньої школи. Сьогодні експонати розміщені в шістьох залах, а сам музей є джерелом цінної інформації для студентів, учнів, науковців, які працюють в царині краєзнавства, адже тут зібрано унікальний історичний матеріал від часів палеоліту і до наших днів.
Привітно зустрічає відвідувачів музею інтер’єр покутської хати 20-30 років XX ст.: в центрі дерев‘яний стіл, застелений білим полотняним обрусом, у куті велика піч — годувальниця усієї покутської родини, біля печі мисник, неподалік постіль, де матрацом слугує духмяне сіно. Над ліжком до сволока прикріплена яворова колиска, в якій виколисували немовлят, а біля ліжка — дерев’яна колиска для старших діток, ліжко застелене домотканою вовняною веретою, на якій розтавлено вишиті подушки. А ось куделі з пряжею та веретеном, недалеко біля дверей скриня (куфер, як кажуть у Бортниках). На стінах — стародавні мальовані ікони. Упродовж світлиці на стелі — сволок, до якого прикріплено жердку, де висить одяг (сорочки, запаски, спідниці), сволок прикрашений солом’яними павуками — це вироби із соломи бортниківської майстрині, уже покійної Євдокії Капустинської.
Селянський одяг з Тлумаччини, Косівщини, Калущини, Верховинщини представлено у відділі етнографії. Тут можна побачити також ткацькі, шевські, кравецькі, ковальські інструменти, засоби обробітку землі, різні побутові предмети.
Відділ «Творчість наших краян» демонструє жіночі прикраси, різьбу по дереву, керамічні вироби, вироби з сиру, шкіри, чеканка на металі, плетіння з лози, бондарство, гончарство...
Ряд світлин і оригінальних документів, виявлених завдяки значній пошуковій роботі івана Карп’яка, відображає політичне і соціальне життя Прикарпаття. Стенди ілюструють прагнення наших земляків до утвердження державності в різні часи. Цікавим і значущим є музейний матеріал, присвячений визвольним змаганням ОУН-УПА. Діє змінна викладка літератури, світлин, документів, пов‘язаних з відзначенням пам’ятних дат Української Повстанської Армії.
Багата на цікаві експонати літературна зала музею. Тут проілюстровано в світлинах життя і творчість поетів і письменників Прикарпаття, зокрема Марійки Підгірянки, Параски Плитки-Горицвіт, Тараса Мельничука, Михайла Хромея, Ганни Яців, Петра Шкраб’юка, Степана Пушика та ін., можна ознайомитися з діяльністю громадських діячів івана Бородайкевича, івана Макуха. Є тут і список вчителів, викладачів та письменників Прикарпаття, що стали жертвами політичних репресій.
Розвиток освіти в нашому краї у XX столітті демонструють тогочасні документи, фотографії, речі. Тут можна побачити графітну табличку 1913 р., полотняну сумку (дзюбеньку) учня 1930-40 рр., учнівські чорнильниці (каламарі), свідоцтва учнів 1910 та 1934 років, світлини з життя вчителів та школярів.         
Бортниківський музей підтримує тісні зв’язки з відомими громадськими діячами української діаспори з багатьох країн світу: Великобританії, Німеччини, італії, Польщі, Португалії, іспанії, Канади, США, Аргентини, Греції, Австралії. Багато цінних експонатів подарував музеєві доктор мистецтвознавства Альбертського університету (Канада) Андрій Ногачевський. Відвідувач музею Святомир — Михайло Фостун з Лондона презентував бортниківцям немало власних поетичних збірок і прозових творів. А Володимир Луців, український співак і бандурист із Лондона, подарував музеєві музичні платівки з записами українських пісень у його виконанні. Альбом фотографій і відеокасета «Українці в Австралії» — подарунок українського письменника із Сіднея Дмитра Цяпки... Все це, а також багато унікальної літератури, десятки газет і журналів, які видавалися і видаються за межами України, зберігаються в залі української діаспори.
Музей став нині справжнім осередком патріотичного виховання, навчальним і духовним центром для бортниківців. Тут проходять навчальні конференції, години духовності, години народознавства, відзначення літературних дат, зустрічі, круглі столи. 
Бортниківському історико-краєзнавчому музеєві присвоєно звання «Народний», «Зразковий». І це визнання — результат великої подвижницької праці засновника й багаторічного директора музею івана Карп’яка, члена Національної спілки краєзнавців України, «просвітянина», лауреата обласної премії імені Марійки Підгірянки.

Переглядів: 547 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024