П`ятниця, 19.04.2024, 08:19:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Червень » 28 » Дім на перехресті. Історія хати на Франківщині, в якій готували вбивство міністра Пєрацького
12:48:02
Дім на перехресті. Історія хати на Франківщині, в якій готували вбивство міністра Пєрацького

Цьогоріч у червні виповнилося 87 років із дня вбивства польського міністра внутрішніх справ Броніслава Перацького, який у 30-х роках минулого століття керував масовими репресіями на Галичині.

За наказом Степана Бандери, міністра застрелив член ОУН, студент Григорій Мацейко. Цей терористичний акт готували в хаті на хуторі Джемиґівська Поляниця поблизу Микуличина, що на Прикарпатті, передає Фіртка з посиланням на Суспільне Карпати.

Про історію будинку, її занедбане сьогодення і поки лише ймовірне майбутнє розповів керівник Музею звичаєвої символіки Гуцульщини Юрій Боберський, який хоче відновити історичну пам'ятку.

"Хата гниє. Дах з одного боку провалюється, вона — в катастрофічному стані. Якщо її не перекрити, якщо не вкласти сюди гроші для того, щоби вода далі не протікала в кімнату, то цю хату ми не збережемо, — розповідає Юрій Боберський. — Вже навесні ми можемо не побачити даху на цій хаті, тому що сніг точно свою роботу зробить".

У 1925 році будинок придбав січовий стрілець, командир куреня УГА Григорій Голинський. Він був головою лісопункту у Микуличині, тримав пасіку.

"Таке місце називають перехрестом, бо тут струмки впадають в річки, в притоки. Воно є дуже придатним для життя у віруванні гуцулів, традиціях. Власне, на перехрестах будували хати", — говорить Юрій Боберський.

За задумом Євгена Коновальця, тут мали виховувати національно-свідому молодь, майбутніх воїнів УВО У пивниці хати діяла підпільна друкарня ОУН. Коли в домі готувалися до замаху на Перацького, сюди навідувався Степан Бандера.

"Пасіку мав тут і Ярослав Рак. Той самий Рак, який був помічником адвоката у справі про вбивство Перацького над 12 членами ОУН", — каже Юрій Боберський.

Після того, як у 1941 році НКВСники розстріляли Гриця Голинського, у домі провели обшук. Тоді вилучили підпільну літературу.

Пізніше, у 50-х роках, тут працювала початкова школа: на першому поверсі були класи, на другому жили вчителі. Однак проіснував заклад недовго, позаяк дітей було мало. Після закриття школи хата довго пустувала. Згодом вона стала місцем для перепочинку і ночівлі лісничих і туристів, які приходять сюди і тепер.

Зараз хата — у занедбаному стані. Хоча, за словами Юрія Боберського, питання реконструкції дому не раз обговорювалося: "Відбувалися зустрічі, безпосередньо і сюди виїжджали люди, які хотіли зробити відновлення. Конфереції були також, де піднімалося це питання. На зустрічі з народними депутатами це обговорювалося. У всякому разі така ситуація зараз, нічого не змінилося. Основна проблема це те, що це — приватна власність".

У 2005 році за ініціативи батька Юрія Боберського на обійсті хати вшанували пам'ять Григорія Голинського — встановили пам'ятний хрест.


Переглядів: 165 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024