Вівторок, 16.04.2024, 16:28:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Червень » 10

Від освітлення вулиць до розподілу газу. Одна з найстаріших газових компаній в Україні “Івано-Франківськгаз” сьогодні відзначає 148 років з дня заснування.

10 червня 1873 року на засіданні міської ради був схвалений остаточний проєкт будівництва газзаводу в Станіславові по вул. Газовій (тепер Дністровська). З цього часу й розпочинається відлік історії компанії, пише Репортер з посиланням на пресслужбу газовиків. пісочній

З нагоди дня народження, етапи розвитку своєї компанії газовики відобразили в пісочній анімації.

... Читати далі »

Переглядів: 162 | Долучив: Dnister | Дата: 10.06.2021

Вашій увазі - черговий репортаж з сайту Івано-Франківщина Туристична, підготовлений у рамках проєкту "Невдома: мандруй незвіданим Прикарпаттям". Цього разу мова піде про Снятин і Заболотів.
Варто відвідати:

Снятин:

Ратуша з оглядовим майданчиком

Церква Вознесіння Господнього

... Читати далі »

Переглядів: 244 | Долучив: Dnister | Дата: 10.06.2021

Перше відоме зображення мешканців нашого міста маємо з цісарського періоду, з 1834 р., коли в Коломиї перебував у службових справах заступник директора Галицької дирекції будівництва Єжи Ґлоґовський (1777— 1838 р.) зі Львова. Тоді цей польський художник намалював дві невеличкі акварелі з однаковою назвою «Дівчина з Коломиї», в яких угадуються місцеві українські типи. На одній картинці бачимо дівчину в літньому вбранні, на иншій — в осінньому. Перша має віночок з кольоровими стрічками, довгу спідницю з фартухом-передником, друга — в сіряку-петику й знаменитих коломийських жовтих чоботах, про які згадаємо далі.
Автор статті «Коломия» в коломийській газеті «Русская Рада» (Ч. 7 за 1895 р.), згадуючи 1850-і рр., писав: «Перед віками славилася Коломия горшками і мисками, жовтими чоботами і білими кожухами, воско ... Читати далі »

Переглядів: 165 | Долучив: Dnister | Дата: 10.06.2021

У Франківську придумали і протестували нову розвивальну гру “Паперові кам’яниці – PaperBuildingsIF”.

Ідея проєкту належить франківцю Денису Овчару.

“Колись у сиву давнину мені до рук потрапила паперова модель якогось човна. Виріж і склади. Пам’ятаю, як заганяв маму у ступор наївними питаннями: “А будинки бувають? А чого нашої ратуші нема?”. Минуло 40 років. Іграшок-розвивалок — неміряно. Париж, Нью-Йорк, Азія, Америка. А ратуша є? Є! Знайомтеся: Ратуша Івано-Франківська, паперова модель до складання“, – презентував на своїй сторі ... Читати далі »

Переглядів: 147 | Долучив: Dnister | Дата: 10.06.2021

59 членів Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України підтримали загальну позицію організації про відхилення законопроєктів № 4561 та № 4562 Міністерства культури України про охорону культурної спадщини.

Про це Суспільному повідомив виконавчий директор РВ АМУ Юрій Стефанчук.

"Із 62 громад, які створені на Прикарпатті, 59 є членами Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України. При розгляді того чи іншого законопроєкту у нас позиція одна", – розповів Юрій Стефанчук.

... Читати далі »

Переглядів: 138 | Долучив: Dnister | Дата: 10.06.2021

Двоповерхова кам’яниця була збудована, за даними реєстру нерухомих пам’яток м. Коломия, у кінці ХІХ століття. Знаходимо в книжці Івана Монолатія «Цісарська Коломия» таке повідомлення, що там знаходилася перукарня Станіслава Косцьолека за часів існування Австро-Угорщини. Його перукарня існувала й за часів Польщі, про що свідчить оголошення від «Tygodnik Pokucki» від 3 лютого 1929 року. Але згодом він переїхав у будівлю колишньої швейної фабрики Марії Горовіц на вул. Косцюшки, 35, про що свідчить довідник 1930 року.

У «Tygodnik Pokucki» від 2 вересня 1928 року дізнаємося вперше, що там знаходився магазин елегантного взуття, власник якого був Адам Долінський. У «Tygodnik Pokucki» ... Читати далі »

Переглядів: 385 | Долучив: Dnister | Дата: 10.06.2021

9 червня працівники КП "Городенка-Житлосервіс" розпочали роботи з реконструкції пам`ятника Т. Шевченкові у Городенці.
Про це повідомляють на сторінці Городенківської міської ради.
Як зазначається, наразі триває монтаж підпірної стіни.
З роботами допомогли "Шляхбудіндустрія" (В. Боднарчук) - виділили матеріали (великогабаритний камінь) та агрофірма "Вільхівці" (В.Приймак) - подали спецтехніку для монтажу.

Переглядів: 156 | Долучив: Dnister | Дата: 10.06.2021

Під час засідання Пленуму правління Івано-Франківської обласної організації НСКУ були названі цьогорічні лауреати премії імені Євгена Паранюка.

Серед запропонованих кандидатур старійшин Спілки обрано й одностайно підтримано шляхом відкритого голосування п’ять краєзнавців.

Лауреатами премії імені Євгена Паранюка Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України у 2021 році стануть: голова Снятинського районного обєднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка Попадюк Мирослав Петрович, художник-краєзнавець Гаврилів Іван Михайлович, краєзнавець-редактор Карпів ... Читати далі »

Переглядів: 188 | Долучив: Dnister | Дата: 10.06.2021

Підписано Меморандум про співпрацю між Івано-Франківською обласною спілкою журналістів України, Івано-Франківською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України та Івано-Франківським обласним державним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді.

Метою меморандуму є продовження співпраці в галузі краєзнавчої, наукової діяльності, участі громадськості у процесі формування інформаційно-культурного простору, популяризації історико-культурних надбань і туристичного потенціалу нашого краю, національно-патріотичного виховання молоді, організації та проведення спільних заходів із актуальних питань туристсько-краєзнавчої діяльності.

... Читати далі »

Переглядів: 138 | Долучив: Dnister | Дата: 10.06.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024