Четвер, 28.03.2024, 13:32:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Червень » 15

Ярослава Ткачук – генеральний директор Національного музею Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського у Коломиї. Її життєвий шлях ще з дитинства визначили непримітні для ока знаки долі. Тому вона переконалася, що ангел бере людину за руку і веде її за покликанням.

Хотіла бути журналісткою

Народилася пані Ярослава в с. Березово на Закарпатті серед прекрасної природи, яка надихнула на написання перших віршів. Батьки були вчителями, а родина відчула на собі всі жахи і приниження тих непростих часів – арешти, конфіскації, переслідування, концтабори, тому в сім’ї багато про що не говор ... Читати далі »

Переглядів: 153 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2021

142 роки має штучна гребля (клявза) у гірській Перкалабі, що збереглася до наших днів.

Збереглася не надто добре і все через повінь у 2008 році. Cьогодні вона єдиний свідок зародження лісової промисловості Австро-Угорщини у Карпатах і її занепаду, пише «Галицький кореспондент» з посиланням на Івано-Франківське обласне управління лісового та мисливського господарства.

У 1866 році, коли Австрія зазнала поразки у війні з Прусією, то заплатила останній післявоєнний примусовий збір карпатськими лісами. Тоді ж постало питання транспортування деревини. Почалося будівництво вузькоколій ... Читати далі »

Переглядів: 147 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2021

Архітектор Сергій Кравцов у статті «Станиславів у XVII-XVIII ст. Просторова композиція та її символіка» прийшов до цікавого висновку. Вже від моменту заснування наше місто було багатонаціональним. При чому громади селились не вперемішку, а мали свої чітко окреслені дільниці.

Наприклад, поляки займали західну частину Станиславова, навколо колегіального костелу. Вірменам виділили схід, українцям – південний-схід. Євреїв поселили на півночі – в районі теперішнього базару «П’ятачок». На початку 1670-х вони спорудили там божницю, дозвіл на яку треба було брати аж у львівського латинського архиєпископа, пише Репортер.

... Читати далі »

Переглядів: 162 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2021

Надвірнянський проєкт "Театр замку Краснодвір: інтерпретація спадщини міста Надвірна" став фіналістом всеукраїнського конкурсу "Наша громада". Про це Суспільному повідомив голова ГО "Надвірнянський туристично-інформаційний центр" Володимир Гринішак.

"Це буде дуже конкурентноздатний культурно-туристичний продукт "Театр замку Краснодвір", де ми хочемо інтерпретувати історію міста і розказати людям про те, чим воно славиться. А це – і дуже добра випічка, і добрі м’яса, та інші історії, які ми маємо довкола замку. В межах проєкту ми хочемо наблизитися до створення цього продукту", – каже Володимир Гринішак.

... Читати далі »

Переглядів: 140 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2021

1. ЦІСАРСЬКИЙ ПЕРІОД (кін. ХІХ — поч. ХХ ст.)
У другій половині ХІХ — на початку ХХ століть більшість мешканців Коломиї мала городи з різними культурами, тримали худобу, кіз, овець і домашню птицю. Це забезпечувало їх харчами. На унікальній давній світлині з другої половини ХІХ ст. бачимо, що на території, де тепер вул. Є. Коновальця, в ті часи ще буяли кукурудзяні та житні ділянки.
Різні дари полів, лісів, садів і рік можна було купити на коломийському ринку, а ґаздині з навколишніх сіл часто приносили містянам до їхніх осель молока, яйця, солонину, кури та инше.
До найдавніших культур нашого краю належать жито, пшениця, овес, ячмінь, просо, капуста, біб, горох, а до найновіших — картопля, квасоля, буряки, огірки, квасоля. До варив наші предки додавали багато різних трав, корінців, сушенини, однак ці знання з плином століть загубилися ... Читати далі »

Переглядів: 190 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024