П`ятниця, 19.04.2024, 16:57:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Червень » 20

Коли мені було три роки, бабця повела мене на цвинтар, що був за готелем «Україна». У пам’ять врізалися старовинні надгробки, потемнілі від часу фігури святих та ангелів на порослих мохом постаментах. Незабаром цвинтар знищили. Пізніше мені не раз траплялися фото з видами некрополя, але на них він був якийсь незнайомий. І лише нещодавно побачив світлини, що немов перенесли мене у дитинство.

На відміну від попередніх, вони були кольорові, і пам’ятники на них виглядали так само, як у нині далекому 1981 році, пише Репортер.

Нащадкам на згадку

... Читати далі »
Переглядів: 157 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2021

У 2011 році мене, як історика, рекомендували українсько-німецькій режисерці Уті Кільтер аби я показав і розказав про будівлі та визначні місця Франика. Ну якщо чисто технічно, то її скоріше цікавила «станиславівська» архітектура, а не «іванофранківська» забудова.

Тоді я ще не мав чарівного браслета-крокоміра, але, думаю, ми находили тоді багато. Відстані від Княгинина до Майзлів і від Лепкого до Шевченка ніби й не катастрофічні, проте й немалі.

Плануючи оптимальний маршрут, я намагався уявити, що мало б бути цікавим мисткині, спробував додати все, що є у нас «німецького&raqu ... Читати далі »

Переглядів: 139 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2021

Речі, якими ми користуємося, відображують не лише наш спосіб життя та особистість, а й певну епоху. І якщо сучасна людина звикла до багатофункціональності, то наші предки були оточені цілим набором речей зі своїм специфічним призначенням. Деякі з них успішно пройшли випробування часом і з певним удосконаленням ввійшли і в наш побут. Однак були й артефакти, цілком незвичні для сучасної людини.

Бальний карнет

Світське життя на зламі ХІХ і ХХ століть було обтяжене різними формальностями, і це ж стосувалося також балів і танцювальних вечірок. Гості цих заходів не могли рухатися під музику, як їм хотілося, а ... Читати далі »

Переглядів: 167 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2021

Місцеві кажуть, що у них Малі Карпати, а туристи називають це село наддністрянською Швейцарією. Городенківське Незвисько – справді унікальне,  тут археологічна скарбниця, де можна відстежити зміну культур впродовж десяти тисяч років.

Є що розглядати

Любителі сплавів Дністровським каньйоном добре знають Незвисько. Річка робить півколо біля села, огинає його підковою. Туристи люблять тут перепочити, набрати в селі води чи купити їжі. Колись давно тут навіть була переправа поромом до сусіднього села.

... Читати далі »

Переглядів: 190 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2021

На території замку Краснодвір в місті Надвірна проходять археологічні дослідження.

Мета археологічної практики — дослідження підземного переходу між руїнами вежі, ознайомлення студентів з сучасними методами польових археологічних досліджень, набуття ними навичок роботи в експедиціях, інформують "Вікна" з посиланням на сайт "Місто".

Результати розкопок мають стати підґрунтям для подальших досліджень і створення нової історичної карти Надвірної.

Переглядів: 148 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2021

Восени 1989 року в урочищі Дем'янів Лаз поблизу Франківська провели розкопки. Тоді знайшли останки 524 людей, яких влітку 1941 розстріляли військові НКВС — про це свідчать знайдені документи. До того жертв катували — били струмом, забивали у голови цвяхи.

До 80-ї річниці загибелі жертв комуністичної влади Суспільне Карпати дізнавалося, як відбувалися розкопки, чиє ім'я вдалося встановити та як проходило одне з наймасовіших перепоховань в історії України.

"Були знайдені останки жінки з немовлятком на руках, обмотані колючим дротом. Вже пізніше, за рішенням судмедексперти ... Читати далі »

Переглядів: 153 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2021

“Оцифрований Франківськ” – програма про Станіславів-Франківськ, місто, що збереглось на кіноплівці.

Це одна із найстаріших кінохронік нашого міста, подає ТРК Вежа. Хоч вона триває всього 1 хвилину, але є надзвичайно важливою історично.

Ця зйомка датується 5 вереснем 1920 року – це фрагмент польської кінохроніки “Polonia Restituta 1918-1920” років. В ній зафіксовані події на залізничному вокзалі Станиславова. До міста приїхав головнокомандувач армії УНР Симон Петлюра та маршал Польщі Юзеф Пілсудський. Вони ще вчора ворогували, а сьогодні стали союзниками проти ... Читати далі »

Переглядів: 140 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024