Четвер, 25.04.2024, 14:49:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Червень » 01

Відповідно до розпоряджень обласної державної адміністрації та обласної ради від 19.03.2010 року № 157/42-р “Про премію імені Володимира Полєка”  (зі змінами)  управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації оголошує про прийом  робіт на здобуття премії імені Володимира Полєка в галузі краєзнавства.

Вимоги до творчих робіт:

- премією імені Володимира Полєка відзначають творчі роботи в галузі краєзнавства присуджується щорічно окремим краєзнавцям, колективам краєзнавців або краєзнавчим організаціям і установам за вагомий внесок у справу вивчення, ... Читати далі »

Переглядів: 149 | Долучив: Dnister | Дата: 01.06.2021

28 травня минуло 105 років, як відійшов у засвіти Іван Франко.
Коломия тісно вписана у його біографію. Іван Франко в різні роки тут бував понад півтора десятка разів. Тому й пам’ятник йому в Коломиї (відкритий 2012 року) цілком доречний і вмотивований.
Найтриваліше перебування – у Коломийській судовій в’язниці (вона існувала у 1862–1944 роках). Містилася у дворі приміщення нинішнього медичного коледжу (вулиця Івана Франка, 14, попри теперішню вулицю Михайла Павлика). Тут Франко відбув 97 діб: від 5 березня до 9 червня 1880 року.
А потім було багато всього іншого, зокрема й одна доба у поліційній камері у приміщенні Коломийської ратуші (літо 1880 року).
Влітку 2020 року я записав спогад Марії Федик про те, якою була ця камера.
«Колись Коломийське медичне училище імені Івана Франка містилося в ратуші. Я вчила ... Читати далі »

Переглядів: 175 | Долучив: Dnister | Дата: 01.06.2021

31 травня відбулося виїзне засідання оргкомітету з нагоди встановлення пам’ятного Хреста та пам’ятної таблиці на місці виявленого першого православного монастиря на території села Михальче (XV століття) за участю Преосвященного Єпископа Коломийського і Косівського Юліана та міського голови Богдана Кобилянського.

Крім того, Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан урочисто відслужив молебень біля Ротонди Божої Матері на дорозі Городенка – Семаківці.
Як відомо, травень місяць церква присвячує вшануванню Матері Божої. В цей час традиційні «маївки»– молебні, відправляються по храмах та каплицях.
У спільній молитві взяли участь міський голова Богдан Кобилянський, духовенст ... Читати далі »

Переглядів: 145 | Долучив: Dnister | Дата: 01.06.2021

Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Йосафата Кобринського — це візитівка Коломиї, заклад, знаний на весь світ. Однак тривалий час це приміщення існувало у своїй первісній назві як Народний дім, з додатком спереду спочатку — руський, а потім — український. Значення цієї споруди і всіх тих установ, організацій і товариств, які містилися в ній, унікальне. Саме там українці Коломиї від 1902-го до 1939-го вели своє культурно-мистецьке, а почасти й політичне життя. Польська влада у 1920-і хотіла відібрати цей імпозантний будинок в українців, але його вдалося відстояти. Натомість совіцька влада таки його відібрала. Цікава його передісторія...

У вересні 1880 року в Коломиї відбулася велика подія & ... Читати далі »

Переглядів: 168 | Долучив: Dnister | Дата: 01.06.2021

З нагоди Дня краєзнавства в приміщенні Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Франка відбувся XXII Пленум правління Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. На засіданні розглядалися актуальні питання краєзнавчих досліджень Прикарпаття, були видані квитки новим членам НСКУ, були відзначені преміями й грамотами досягнення відомих краєзнавців, а також представлені до нагородження ряд краєзнавців області.

Зустріч розпочалась із хвилини мовчання за членами ОО НСКУ, які на початку 2021 року відійшли у засвіти:

06 січня – Гаразд В ... Читати далі »

Переглядів: 161 | Долучив: Dnister | Дата: 01.06.2021

На Івано-Франківщині в межах програми «Велике будівництво» планують відреставрувати автобусні зупинки з мозаїкою та розписами. Працівники Служби автомобільних доріг в області здійснили обстеження та обрали перші п’ять зупинок, які будуть реставрувати цього року.

Богородчанська, Нижньовербізька та Верховинська територіальні громади підтримали необхідність відновлення автозупинок у селах Старуня, Мишин, Малий Ключів та Кривопілля з огляду на їхню художню та історичну цінність, та готові  до співфінансування проєкту, повідомили «Збручу» у Службі автомобільних доріг в Івано-Франківській області.

... Читати далі »

Переглядів: 162 | Долучив: Dnister | Дата: 01.06.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024