Четвер, 25.04.2024, 04:24:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Червень » 1 » Іван Франко і Коломия: точки дотику
21:35:06
Іван Франко і Коломия: точки дотику

28 травня минуло 105 років, як відійшов у засвіти Іван Франко.
Коломия тісно вписана у його біографію. Іван Франко в різні роки тут бував понад півтора десятка разів. Тому й пам’ятник йому в Коломиї (відкритий 2012 року) цілком доречний і вмотивований.
Найтриваліше перебування – у Коломийській судовій в’язниці (вона існувала у 1862–1944 роках). Містилася у дворі приміщення нинішнього медичного коледжу (вулиця Івана Франка, 14, попри теперішню вулицю Михайла Павлика). Тут Франко відбув 97 діб: від 5 березня до 9 червня 1880 року.
А потім було багато всього іншого, зокрема й одна доба у поліційній камері у приміщенні Коломийської ратуші (літо 1880 року).
Влітку 2020 року я записав спогад Марії Федик про те, якою була ця камера.
«Колись Коломийське медичне училище імені Івана Франка містилося в ратуші. Я вчилася там у 1960-х роках (навчання завершила 1968-го). Приміщення ратуші було старе і занедбане. Треба було постійно ремонтувати то балкони, то стіни, щоби вони не осипалися. Підвали були закидані всіляким мотлохом (аж у роки перебудови почали їх вичищати, бо там планували зробити студентське кафе, але так і не зробили).
Особливо занедбаним було ліве крило ратуші, де містилася камера, пов’язана з перебуванням тут Івана Франка. Цю частину приміщення постійно зміцнювали, підпирали, бо вона осувалася.
Камера була не в підвалі, а на першому поверсі лівого крила. Про цю кімнатку всі знали. Можна було подивитися. Її я вперше роздивлялася ще студенткою. Нічого особливого там не було. Кімнатка невеличка, зо два на два метри. Всередині темно. Столик і невелика металева лавочка. Вхідні двері, а в них – маленькі дверцята із залізними ґратами-перехрестям».
Наприкінці літа 1984 року я бачив у дворі ратуші руїни. Це не витримало т.зв. ліве крило і завалилося від старості. Тепер на тому місці – кафе.


Микола Васильчук


Переглядів: 175 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024