Четвер, 28.03.2024, 22:38:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Червень » 11

Цьогоріч в Івано-Франківську планують відреставрувати низку об'єктів.

Про це повідомили у Департаменті містобудування та архітектури. Зокрема, зараз реставрують вхідні двері будинку на вулиці Бачинського, 3 та на Січових Стрільців, 11.

Двері будинку-пам'ятки архітектури на вулиці Бачинського, 3 знаходяться в титульному списку «Програми охорони культурної спадщини на 2019-2021 роки». Майстри відреставрують дверну коробку та поставлять полотна з фрамугою. Також встановлять дверну ручку, а мешканці самостійно прилаштують кодовий замок – поруч, а не безпосередньо в полотні ... Читати далі »

Переглядів: 143 | Долучив: Dnister | Дата: 11.06.2021

28 травня 2021 року на XXII Пленумі правління ОО НСКУ відбулося обговорення кандидатур на здобуття премії імені Володимира Полєка в галузі краєзнавства.

За вагомий внесок у справу вивчення, збереження і популяризації історико-культурної спадщини Прикарпаття, враховуючи здобутки краєзнавців минулих років, було визначено ряд кандидатів на премію імені В. Полєка. В результаті колективного рішення членів Правління ОО НСКУ на розгляд комісії з призначення премії будуть подані наступні кандидатури членів Івано-Франківської організації НСКУ:

- Андруняк Ігор Миколайович, заступник голови відокремленого підрозділ ... Читати далі »

Переглядів: 143 | Долучив: Dnister | Дата: 11.06.2021

У 1927 році директором української гімназії в Станиславові фактично став Данило Джердж, хоч офіційно він був затверджений на цю посаду лише 26 січня 1929 року.  Як згадували його учні, директор користувався загальним авторитетом, мав добре почуття гумору і вмів знайти підхід до учнів.

Данило Джердж очолював гімназію до 1933 року. В 1938 році в його сім’ї сталася трагедія, яка глибоко вразила жителів Станиславівщини. В Данила Джерджа і його дружини Марії було троє дітей – син Михайло і доньки Меланія та Софія. В лютому 1938 року, перебуваючи в гостях у свого діда, обидві доньки директора покінчили життя самогубством.

... Читати далі »

Переглядів: 135 | Долучив: Dnister | Дата: 11.06.2021

17 вересня 1933 року весь Станиславів облетіла звістка про страшний злочин, який трапився у будинку на вул. Рейтана, 62 (нині вул. Тичини). В цьому будинку мешкало подружжя Готвортів, які нещодавно повернулися до рідного міста з Аргентини і відкрили ресторацію.

Повідомляли, що Славка Готворт, яку в місті пам’ятали як справжню красуню і помічницю одного з місцевих адвокатів, убила свого чоловіка. Самуель Готворт був у Станиславові дуже відомою особою – ніхто не знав, з чого він жив, але в нього завжди було багато грошей. Подейкували, що він був кримінальним «авторитетом».

У 1929 ро ... Читати далі »

Переглядів: 140 | Долучив: Dnister | Дата: 11.06.2021

Нещодавно на вулиці Національної Гвардії почали розбирати старі австрійські кавалерійські казарми, де довший час розташовувалася колишня школа міліції. Перед тим на території колишнього спиртзаводу зруйнували віллу Ліберманів. А ще раніше знесли будинок власника Фабрики шкір Якуба Маргошеса під час забудови колишнього шкірзаводу.

На жаль, Івано-Франківськ безповоротно втрачає пам’ятки архітектурної спадщини, яка має давні європейські коріння. Старовинні будинки у місті зносять, перебудовують, але не реставрують. А на їхньому місці виростають новобудови, які здебільшого спотворюють архітектурний ансамбль…

... Читати далі »

Переглядів: 154 | Долучив: Dnister | Дата: 11.06.2021

У четвер, 10 червня, у музеї визвольної боротьби імені Степана Бандери пройшла презентація раритетного видання Михайла Ломацького «На чисті води (Наше становище супроти Московії і московського народу)».

Книгу презентував директор видавництва «Писаний камінь» Михайло Павлюк, а модерував зустріч відомий письменник Тарас Прохасько, пише Репортер.

«Михайло Ломацький один із визначних українських письменників, його заслуга це 13 книжок видані про гуцулів незважаючи на те, що на Гуцульщині він пропрацював всього 10 років, – говорить Михайло Павлюк. – Він ... Читати далі »

Переглядів: 168 | Долучив: Dnister | Дата: 11.06.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024