Субота, 20.04.2024, 14:41:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Червень » 11 » Ретро-новина: трагедія родини Джерджів
13:25:49
Ретро-новина: трагедія родини Джерджів

У 1927 році директором української гімназії в Станиславові фактично став Данило Джердж, хоч офіційно він був затверджений на цю посаду лише 26 січня 1929 року.  Як згадували його учні, директор користувався загальним авторитетом, мав добре почуття гумору і вмів знайти підхід до учнів.

Данило Джердж очолював гімназію до 1933 року. В 1938 році в його сім’ї сталася трагедія, яка глибоко вразила жителів Станиславівщини. В Данила Джерджа і його дружини Марії було троє дітей – син Михайло і доньки Меланія та Софія. В лютому 1938 року, перебуваючи в гостях у свого діда, обидві доньки директора покінчили життя самогубством.

Як повідомляла газета «Діло», «в Сільці коло Єзуполя, на приходстві о. Петра Янкевича знайшли домашні дня 21 цього місяця у калюжі крови двох дівчат, доньок емеритованого директора гімназії Джерджа зі Станиславова, Софію та Меланію, з підрізаними жилами. Нещасні дівчата приїхали з матір’ю в гості до діда о. Янкевича. Жахливий випадок викликав у цілій околиці велике вражіння. Одна з дівчат мала 21 рік, друга 23 роки. Слідство ствердило випадок самогубства. Що було причиною самогубства, невідомо».

Зазначалося також, що у день самогубства дівчата поводилися цілком безтурботно і весело, сміялися, розважали рідних грою на фортепіано. Лише ввечері вони попросили служницю принести їм теплої води для вмивання і зачинилися у своєму покої. У передсмертній записці доньки директора просили нікого не звинувачувати у їхньому вчинкові, поховати їх в одній могилі й поставити на ній простий березовий хрест.

Як стверджували знайомі сестер, причиною їхнього самогубства могли бути «депресія і психологічне заломлення». Данило Джердж тяжко пережив цю втрату. Він навіть не захотів залишатися в Станиславові й на деякий час оселився у селі Ямній біля Микуличина.

Газета «Діло» від 25 лютого 1938 р. Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 143 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024