Четвер, 18.04.2024, 19:42:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Червень » 10 » "Є певні ризики". Франківське РВ АМУ — за відхилення законопроєктів про охорону культурної спадщини
20:12:26
"Є певні ризики". Франківське РВ АМУ — за відхилення законопроєктів про охорону культурної спадщини

59 членів Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України підтримали загальну позицію організації про відхилення законопроєктів № 4561 та № 4562 Міністерства культури України про охорону культурної спадщини.

Про це Суспільному повідомив виконавчий директор РВ АМУ Юрій Стефанчук.

"Із 62 громад, які створені на Прикарпатті, 59 є членами Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України. При розгляді того чи іншого законопроєкту у нас позиція одна", – розповів Юрій Стефанчук.

Також управлінець повідомив про те, що проєкти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання руйнування та знищення нерухомої культурної спадщини № 4561 та № 4562 несуть певні ризики: "На території органів місцевого самоврядування є ті чи інші будинки, ті чи інші пам’ятки архітектури, і ці законопроєкти передбачають, що Міністерство культури стане монополістом у прийнятті рішень щодо набуття статусів або інших кроків, які стосуються охорони культурної спадщини".

За словами Юрія Стефанчука, зараз ці повноваження здійснюють органи місцевого самоврядування. Асоціація Міст України наполягає на тому, щоб ці права таки залишилися на місцях.

"Якщо говорити про моральний склад цих двох законопроєктів – щоб більш жорстко виконувати покарання щодо неправильно прийнятих рішень місцевою владою у плані охорони пам’яток архітектури, то ми однозначно підтримуємо", – додає директор регіонального відділення.

Ще одним моментом, з яким не погоджуються фахівці АМУ, є зниження штрафних санкцій. Зараз законодавством передбачено штрафи за недотримання вимог щодо захисту, збереження та реставрації пам’яток у розмірі від 17 тисяч гривень до 170 тисяч гривень. У проєктах законів за такі ж самі порушення йдеться про штраф у розмірі 20,4 тисяч гривень.

"Штрафні санкції або покарання в грошовому еквіваленті є набагато нижчими, ніж мають бути. Це один із моментів непідтримки даного законопроєкту у тій формі, якій пропонується розглянути ВРУ", – каже Юрій Стефанчук.

9 червня комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав позицію АМУ і ухвалив рішення відкласти розгляд законопроєктів № 4561 та № 4562.


Переглядів: 140 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024