П`ятниця, 19.04.2024, 23:31:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Жовтень » 27 » Франківська громада стане власником Палацу Потоцьких: міська рада схвалила договір пожертви
15:37:13
Франківська громада стане власником Палацу Потоцьких: міська рада схвалила договір пожертви

Депутати міської ради схвалили рішення підписати з власником комплексу "Палац Потоцьких" договір пожертви, за яким Палац передається у власність громади.

Міська рада розглянула проект рішення Про укладення договору пожертви – про передачу Палацу Потоцьких.

"Багато років йшла мова про передачу Палацу Потоцьких у комунальну власність. І нарешті цей історичний момент. Сьогодні цей Палац може перейти у власність громади", – заявив міський голова Руслан Марцінківперед голосуванням.

Він зазначив, що протягом року буде обговорення концепції цього місця. До обговорень залучатимуть і краєзнавців, і охоронців культурної спадщини, і небайдужих франківців, щоб вирішити, що саме робити з Палацом. За словами Марцінківа, не обійдуть і польську сторону, оскільки Палац є і їхньою спадщиною.

"Це має бути територія для виставок. Доки будуть тривати обговорення, до того моменту ми маємо це зробити культурним місцем, – зазначив Марцінків. – Є згода власників, які передають громаді Палац Потоцьких. Земля у нашій власності, тому депутати мають підтримати. Я вважаю, що єдиним власником Палацу Потоцьких може бути івано-франківська територіальна громада".

36 обранців проголосували за рішення, 2 – не голосували.

Як писав КУРС, наразі власником споруд є ТзОВ "Карпатська нафтова компанія" мільярдера з Прикарпаття Олега Бахматюка.

Що стосується землі, то вона в 2009 році перейшла з військової КЕЧ територіальній громаді Франківська. Приблизно тоді ж Олег Бахматюк тричі намагався передати палацовий комплекс франківській громаді, однак міська влада відмовлялася обтяжувати себе ветхою пам’яткою. На той час – пам’яткою історії та архітектури XVII-XVIII ст. місцевого значення. Такий статус "Комплекс палацу з брамами (т. зв. "Палац Потоцьких") вул. Шпитальна, 5" мав з 1963 року, відколи був внесений до Державного реєстру пам’яток УРСР.

На цей час статус пам’ятки місцевого значення цей комплекс уже втратив.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року ініціативна група "Палац Потоцьких – серце Івано-Франківська" створила благодійну організацію "Благодійний фонд "Комплекс палацу Станіслава Потоцького з брамами".

До фонду увійшли місцеві митці, вчені, юристи, архітектори, небайдужі підприємці, які заявили, що мають на меті у майбутньому перетворити Палац Потоцьких площею 1,4 га на потужний мистецький, культурний, науковий центр.

У лютому 2016 року Руслан Марцінків створив комісію з обстеження стану будівель комплексу Палацу Потоцьких.


Переглядів: 374 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024