Вівторок, 19.03.2024, 09:26:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Жовтень » 27

Три роки тому в «Репортері» була стаття про сучасні художні твори, події яких розгортаються у нашому місті в минулі епохи. З того часу вже вийшло кілька нових книг, де головні герої блукають вулицями і площами Станиславова. Серед авторів – і зірки, і початківці, але читати їх однаково цікаво.

 

Жіноча проза

... Читати далі »

Переглядів: 357 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

На зламі ХІХ і ХХ ст. восьмигодинний робочий день був нездійсненною мрією більшості найманих працівників Галичини. Люди на тодішніх підприємствах працювали по 12 годин і навіть більше. Але робітники рішуче боролися з такими нелюдськими умовами. Не пасли задніх і працівники різних галузей у давньому Станиславові. Свої права активно захищали й споживачі, про що красномовно свідчить історія міських страйків.

 

«Хлібний бунт» і протест друкарів
У грудні 1891 р. в Станиславові прогримів справжній «хлібний ... Читати далі »

Переглядів: 351 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

У червні 1890 р. незвичайний злочин стався у міському шпиталі (тепер центральний корпус міської лікарні на вул. Мазепи). На лікування надійшов новий пацієнт – 20-річний єврей Рубін Аксельрад з Кривотул.

У нього була рана на руці, тож його направили до хірургічного відділення. Проте хворий, очевидно, почувався цілком добре, бо замість лікування тихцем пішов слідом за працівником шпиталю, якій піднімався на стрих. Там він сховався й просидів цілий день. В шпиталі зчинився справжній рейвах – безслідно зник пацієнт! Вся шпитальна служба в пошуках збилася з ніг. Аж раптом пізно ввечері, десь між десятою і одинадц ... Читати далі »

Переглядів: 399 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

До найбагатших мешканців пізньо­австрійського Станиславова належали люди, які залишили помітний слід в історії міста. Це родина Хованців, що заробила гроші на друкарському бізнесі, звела шикарну кам’яницю з готелем «Уніон», дала Станиславову першого президента та одного з найкращих істориків. Це династії Маргошесів і Ліберманів, які заснували шкірзавод і лікеро-горілчану фабрику. Сюди ж варто включити і купецький клан Гальпернів, що володіли цілим селом Вовчинець, і сім’ю забудовників Вайнгартенів, які прикрасили місто багатьма кам’яницями.

Не о ... Читати далі »

Переглядів: 444 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

У часи СРСР існував так званий «податок на бездітність», який стягували з неодружених чоловіків. Цікаво, що й за Австрії холостяків не залишали у спокої. Тоді їх називали «старими кавалєрами», теж стягували податки, ще й мріяли оженити за будь-яку ціну.

Краєзнавець Наталя Храбатин знайшла цікаву інформацію у старих підшивках «Кур’єра Станиславівського». Зимовий сезон карнавалів завершував Старокавалєрський вечір, що відбувався під кінець лютого. У різні періоди його проводили у різних місцях. Наприклад, на початку ХХ століття захід прохо ... Читати далі »

Переглядів: 371 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

Депутати міської ради схвалили рішення підписати з власником комплексу "Палац Потоцьких" договір пожертви, за яким Палац передається у власність громади.

Міська рада розглянула проект рішення Про укладення договору пожертви – про передачу Палацу Потоцьких.

"Багато років йшла мова про передачу Палацу Потоцьких у комунальну власність. І нар ... Читати далі »

Переглядів: 371 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

25 жовтня 2017 року на 85-му році життя відійшов у вічність доктор історичних наук, професор кафедри історії слов'ян факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, почесний професор університету, заслужений працівник освіти України, відмінник освіти України, ветеран праці ФЕДОРЧАК ПЕТРО СТЕПАНОВИЧ.

Ректорат Прикарпатського національного університету, профспілковий комітет, колектив факультету історії, політології і міжнародних відносин висловлюють щирі співчуття рідним та близьким покійного. Нехай наш ... Читати далі »

Переглядів: 351 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1910 році.

1910 Перепис населення показав, що у Станиславові живе 33 962 людини (без Княгининів) і 63 847 людей (з Княгининами).

1910 На розі вулиць Баторія (Короля Данила) та Казимирівської (Мазепи) інженер Файбіш Ізраель Катц побудував триповерхову кам’яницю з мансардами — о ... Читати далі »

Переглядів: 361 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

У Дорі є хата, де в радянські часи діяла семінарія УГКЦ. Незважаючи на облави КДБ і постійний нагляд, отець Михайло Косило готував тут священиків. Тепер його учні зробили тут перший в Україні музей підпільної церкви.

Більші люди

Зсередини зачинено, хоч білий день і свято. Стукаємо. Відчиняє отець Богдан Іванюк, один з останніх учнів семінарії. У передпокої зу ... Читати далі »

Переглядів: 404 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

Під час ремонту центральної дороги в місті Яремче Івано-Франківської області зникла базальтова бруківка.

Як зауважував депутат міськради Яремча Андрій Стельмащук, 4 000 кв.м дорогої базальтової бруківки було у грубій формі зірвано трактором і вивезено за межі міста, на її місці виклали асфальт. За приблизними підрахунками депутата, собівартість бруківки 3-4 мільйона гривень.

... Читати далі »

Переглядів: 346 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024