П`ятниця, 19.04.2024, 18:20:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Жовтень » 27 » Помер доктор історичних наук Петро Федорчак
13:11:15
Помер доктор історичних наук Петро Федорчак

25 жовтня 2017 року на 85-му році життя відійшов у вічність доктор історичних наук, професор кафедри історії слов'ян факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, почесний професор університету, заслужений працівник освіти України, відмінник освіти України, ветеран праці ФЕДОРЧАК ПЕТРО СТЕПАНОВИЧ.

Ректорат Прикарпатського національного університету, профспілковий комітет, колектив факультету історії, політології і міжнародних відносин висловлюють щирі співчуття рідним та близьким покійного. Нехай наші співчуття допоможуть Вам пережити біль непоправної втрати.

Довідково. Петро Степанович Федорчак народився 22 серпня 1933 р. у с. Росохач Городенківського району. Закінчив Росохацьку семирічну школу (1947 p.), Коломийське педагогічне училище (1951 p.), історичний відділ історико-філологічного факультету Станіславського педагогічного інституту, отримав диплом з відзнакою. З 1955 до 1960 p. був учителем історії та географії у школах м. Станіслава, працював на громадській роботі. У 1960 – 1963 pp. навчався в аспірантурі Київського університету імені Тараса Шевченка, де достроково захистив кандидатську дисертацію з історії західних областей України.

З 1963 р. працював у Івано-Франківському педагогічному інституті, який у 1992 р. був реорганізований у Прикарпатський університет. Викладаючи історичні дисципліни, обіймав посади старшого викладача та доцента історичного факультету, з 1972 р. до 2006 р. завідував кафедрою історії. У 1976 р. Петро Степанович Федорчак першим з випускників історичного факультету захистив докторську дисертацію з проблем політичної історії України; з 1966 р. – доцент; з 1978 р. – професор.

У 1982 – 1993 pp. Петро Степанович Федорчак в інституті, а згодом в університеті, був проректором з наукової роботи. Доклав великі зусилля щодо організації й координації наукових досліджень, створення аспірантури, ініціював проведення багатьох наукових конференцій, формування науково-технічної ради, яка працювала під його керівництвом, сприяв встановленню творчих зв’язків з ВНЗ і науковими установами України і зарубіжжя.

У 1993 – 2006 pp. очолював кафедру історії слов’ян, яку спрямовував на опанування нових технологій викладання слов’янознавчих курсів. Ініціював створення при кафедрі аспірантури, підготував 6 кандидатів наук, які є основою її колективу. Він був членом спеціалізованої вченої ради для захисту докторських і кандидатських дисертацій з історії України та етнології, а також неодноразово виступав опонентом для захисту дисертацій в інших спеціалізованих вчених радах.

Петро Степанович Федорчак – відомий вчений-історик, автор виданих в Україні та зарубіжжі близько 160 публікацій (монографій, навчальних посібників та наукових статей) з історії України і зарубіжних слов’ян, міжслов’янських етнополітичних та культурних взаємин, державотворчих процесів та зовнішньої політики слов’янських держав, історичного краєзнавства, науково-методичного забезпечення навчального процесу у ВНЗ України. Здійснював керівництво науковими колективами по виконанню чотирьох держбюджетних тем з етнополітичного та соціально-економічного розвитку слов’ян. Упродовж 34 років був членом Вченої ради Педагогічного інституту та Університету, членом Ради Інституту історії і політології. Він також входив до редакційної колегії “Вісника Прикарпатського університету. Серія “Історія”, редакційної ради наукового і культурно-просвітницького краєзнавчого часопису “Галичина”. Нагороджений званнями «Відмінник народної освіти» (1977 р.), "Відмінник освіти України" (2000 р.), удостоєний низки урядових нагород, почесний професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.


Переглядів: 356 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024