Субота, 20.04.2024, 10:42:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Жовтень » 20

Колись центр Станиславова прикрашали церкви, від яких тепер і сліду не лишилось. В історичних джерелах збереглись їхні описи, втім, ані малюнків, ані фотографій до нас не дійшло. АрхітекторЗеновій Соколовський вирішив виправити цю несправедливість і створив графічні реконструкції втрачених пам’яток.

 

Церква пристойної архітектури

... Читати далі »

Переглядів: 464 | Долучив: Dnister | Дата: 20.10.2017

Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станиславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1909-1910 років.

1909 Пивзавод Станіслава Седельмаєра став акціонерним товариством.

1909 На теперішній вулиці Петлюри (м’ясокомбінат) запрацювала бойня. Вона складалася з семи приміщень, працювали на бойні 19 людей.< ... Читати далі »

Переглядів: 509 | Долучив: Dnister | Дата: 20.10.2017

Калушан кличуть поспілкуватися та випити кави у краєзнавчий музей Калущини.

Мета нового проекту музейників – налагодити зв’язок між музеєм та його відвідувачами. Адже, у першу чергу музей — це простір для громадської участі та спілкування, інформують "Вікна".

Музей — це також простір, який також демонструє трагічні уроки істо ... Читати далі »

Переглядів: 354 | Долучив: Dnister | Дата: 20.10.2017

Велика війна, як її називають на заході, стала першим справді глобальним конфліктом. Мільйони загиблих, тисячі зниклих безвісти, розорені домівки. Здається, події 100-річної давності вже давно описані дослідниками. Але спробуйте поставити собі питання: «А що відбувалося сто років тому у моєму місті чи селі?». В кращому випадку ви пригадаєте розповіді старших людей про те, як це вони пережили. В гіршому – скупі відомості з шкільної історії про українських січових стрільців чи «Галицьку битву». Справді, ми мало знаємо про те, як зачепила Перша світова війна місця, де ми народилися. Цього разу спробуємо привідкрити одну з безлічі невідомих сторінок подій 100-річної давності.

... Читати далі »

Переглядів: 395 | Долучив: Dnister | Дата: 20.10.2017

8 жовтня в урочищі «Лужки» Рожнятівського району Івано-Франківської області освятили хрест на місці загибелі повстанців – членів Закарпатського окружного проводу ОУН. Хрест установили заздалегідь – ще 1 липня цього року.

Зранку в с. Лужках в церкві св. Андрія Первозванного відправили Службу Божу. Відтак монах Сергій Святоандріївського скиту та отець Йона з церкви Архистратига Михаїла у Львові у присутності членів Братства ОУН-УПА Рожнятівського району та працівників Мшанського лісництва освятили хрест.
Загиблі повстанці належали до проводу Закарпатс ... Читати далі »

Переглядів: 321 | Долучив: Dnister | Дата: 20.10.2017

Станиславівська тюрма «Діброва» (тепер вул. Чорновола, 119а) пережила немало надзвичайних подій – бунти, сенсаційні втечі, напади на тюремних дозорців… Невеличкий одноосібний бунт стався у тюрмі й у червні 1899 р., коли один із в’язнів здійснив замах на дозорця.

Це сталося рано вранці, коли в’язнів виводили з камер і відправляли на роботу. Серед них була й група арештантів, що направлялися до майстерні, в якій з лози виплітали стільці й кошики. З третього поверху сходив дозорець Лизунь, який вів за собою бригаду арештантів. Коли дозорець і в’язні вже були внизу, у хол заскочив ... Читати далі »

Переглядів: 380 | Долучив: Dnister | Дата: 20.10.2017

Першу таку інформаційну табличку отримала будівля міської поліклініки №3, що на вул. Івана Франка. Ще з часів зведення 1926 року в цих приміщеннях завжди були лікувальні заклади: починалось все з каси хворих (прототипу страхової медицини в Австро-Угорщині) і аж до третьої міської поліклініки, яка успішно працює тут зараз, інформує прес-служба МВК.

"Я радий, що нам вдалось зробити чималий крок в напрямку відновлення історичних будівель. Приміром, фасад цього будинку реставрували минулого року. А в межах програми міської ради відновлення культурної спадщини плануємо реставрув ... Читати далі »

Переглядів: 333 | Долучив: Dnister | Дата: 20.10.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024