П`ятниця, 26.04.2024, 21:19:04

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Листопад » 25 » Голод 1947: хронологія злочину
18:34:45
Голод 1947: хронологія злочину

У відділі краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної бібліотеки ім. І. Франка до 70-річчя голодомору на Західній Україні розпочала діяти книжково-ілюстративна виставка з однойменною назвою, присвячена пам’яті жертв Голодомору на Прикарпатті.

Український голодомор, як одне з найважливіших явищ у світовій новітній історії, має точну географічну, територіальну і часову характеристику з конкретними прізвищами політичних злочинців. Упродовж багатьох десятиліть заборонялося обговорювати це питання. Тільки в роки незалежності України було відкрито доступ до ряду засекречених архівних документів.
Голодомор на Прикарпатті, як і в цілій Україні, був створений штучно. Партійна постанова зобов’язувала радянські органи влади „негайно заборонити будь-які витрати всіх натуральних фондів, створених в колгоспах, повністю припинити видачу будь-яких натуравансів у всіх колгоспах, що незадовільно виконують план хлібозаготівель”, організувати повернення хліба, виданого для громадського харчування, вилучити в окремих колгоспників та одноосібників, украденого ними зерна під час жнив. У колгоспах, які не виконували плану хлібозаготівель, влаштовували публічний обмолот зернових з присадибної ділянки колгоспника, зараховуючи її як видачу на трудодні. Крім перелічених заходів пропонувалося занесення колгоспів на „чорну дошку”, коли відбувалася продовольча та комунікаційна ізоляція колгоспників у селах.
Серед цілого комплексу причин виникнення голодомору на Прикарпатті визначальною була боротьба з національно свідомим селянством. У Станіславській області від голодомору 1947-1947 рр. найбільше постраждали Гвіздецький, Городенківський, Снятинський, Чернелицький та Обертинський райони.
Голодомор приніс не лише страждання і смерть. Він посіяв страх серед людей. Він поставив під загрозу саме існування української нації в цілому.
Голод 1946-1947 рр. залишив значний відбиток на демографічній ситуації в тодішній Україні. Тисячі загиблих, десятки тисяч наших краян перенесли на ґрунті голоду страшні захворювання. Історія голодомору на Прикарпатті ще не висвітлена в такому обсязі, як історія страшних 1932-1933 років, не дано й правову оцінку цьому злочину.
Обласна універсальна наукова бібліотека імені І. Франка запрошує всіх небайдужих до історії українського народу переглянути виставку „Голод 1947: хронологія злочину”. Пропонуємо вашій увазі книги, які містять архівні документи, фотографії, свідчення очевидців.


Переглядів: 454 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024