Середа, 24.04.2024, 23:35:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Жовтень » 24 » Гостей Калуша запрошують відвідати дев’ять музеїв
22:29:02
Гостей Калуша запрошують відвідати дев’ять музеїв

У Калуші, виявляється, діє аж дев'ять музеїв. Котрий із них обрати жителям та гостям міста?

Краєзнавчий музей Калущини

Музей розпочав роботу в грудні 1997 р. в будівлі, яка є пам'яткою архітектури і до 1939 р. належала єврейській громаді міста. Площа музею — 145 м2. Основа експозиції — більше тисячі експонатів, з яких декілька сотень — оригінали.Експозиція висвітлює історію краю та знайомить відвідувачів з етнографічними особливостями регіону. Вона поділена на п'ять розділів: "Географія Калущини. Праісторичні часи.", "Наш край під владою Польщі та Австро-Угорської монархії", "У роки визвольних змагань", "Новітні часи", "Побут та етнографія Калущини"

Адреса:м. Калуш, вул. Шевченка, 9

 

Музей-оселя родини Івана Франка

Музей відкрито у 1992 року за рішенням виконавчого комітету Калуської міської ради. Приміщення збудоване в 1935 році сином брата Івана Франка — Омеляном Франком. В музеї-оселі відкрито чотири кімнати.Ініціатором створення музею-оселі в Калуші була внучка Онуфрія Франка — Оксана, професор та доктор історичних наук Національного університету ім. Івана Франка у Львові та її син Андрій, кандидат історичних наук та франкознавець.

Адреса:м. Калуш, вул. Івано-Франківська, 22

 

Меморіальний музей "Калуська в'язниця"

Детальне вивчення історії національно-визвольного руху Калущини в XX ст. Залучення громадськості Калущини до науково-гуманітарної сфери діяльності. Пошук, дослідження, комплектування та експонування документальних матеріалів, які розкривають події, факти та наслідки терору окупаційних режимів на території Калущини. Вивчення краєзнавства, пошукової роботи, музеєзнавства, археології, реставрації пам’яток історії та культури, популяризації наукової діяльності засобами масової інформації, екскурсійно-туристичній діяльності, що допоможе сформувати реалістичне ставлення до історичного минулого і його відображення в сьогоденному житті.

Адреса:м. Калуш, вул. Січинського, 6

 

Народний музей історії і трудової слави

Одночасно з розвитком хімічної промисловості на Прикарпатті в 50-60-ті роки XX ст. почався інтенсивний розвиток старовинного міста Калуш, на околицях якого залягають великі запаси полімінеральних руд. Наявність історичних документів, книг, фотографій про минуле та історію розвитку солеварень Калуша і бажання ентузіастів зберегти історичні цінності дали змогу в березні 1976року відкрити музей історії і трудової слави підприємства в одному із залів Палацу культури «Мінерал».

Адреса: м. Калуш, вул. Чорновола, 20 (ПК «Мінерал»)

 

Музей старожитностей та історії школи №1

Перший у місті музей старожитностей та історії школи. Музей створено 29 березня 2011 року, Михайлом Гніздовським – вчителем музичного мистецтва та культури. Віднайдено і зведено експонати з двох областей Івано-Франківської та Львівської, які нині прикрашають колишній шкільний підвал. Колекція Музею Старожитностей сформувалася тому, що ніколи нічого не викидалось із старовинних речей. Приміром, важкі старі жорна, на яких малий Михайло допомагав бабусі молоти кукурудзу. У музеї нині зберігається бабусине полотно, “датоване” 1955 роком, веретено, багато вишиванок, зібраних мамою Михайла Гніздовського, кужіль, дергальна та чесальна щітки, витушка, терлиця-витирачка, якою льон вичісували від насіння, глечики, сулії, дійнички, маслянки, макітри і ситечко з соломи для проціджування молока.

Адреса:м.Калуш, вул.Івана Франка, буд.6

 

Музей «Історія рідного краю»

Музей заснований 18 січня 2002 року. Засновник та керівник музею Загребельна Світлана Іллівна – учитель історії Калуської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №4.Краєзнавчу спадщину Калущини репрезентує експозиція музею за розділами: “Калуш: далеке і близьке”, “Мистецтво дзвонарства в родині Фельчинських”, “Калуська станиця братства вояків ОУН-УПА”, “Депортація”, “Мислимо, творимо, перемагаємо…”.

Адреса: м. Калуш, вул. Коновальця, 4

 

Етнографічний музей вишивки і одягу Прикарпаття

В 1989 році вчитель географії Михайло Григорович Покиданець створює етнографічний музей вишивки і одягу Прикарпаття.У музеї знаходяться унікальні експонати: Бойківський жіночий наряд (поч. ХХ ст.), глечик (чорна войнилівська кераміка) (кін. ХІХ-поч. ХХ ст.), глечик з вузькою горловиною (поч. ХХст.), горсик, сорочки вишивані жіночі, вишиті подущки і рушник лемківський з вишитим віршем про Україну, 1950 рік.

Адреса:м. Калуш, вул. Хіміків, 20

 

Етнографічний музей „Народні скарби”

1 вересня 2006 року було відкрито шкільний музей „Народні скарби”. У результаті пошукової роботи учнів і вчителів школи була зібрана етнографічна колекція, що стала основою фондів шкільної музейної кімнати. Робота музею спрямована на ознайомлення з історією національної вишивки, вивчення історії школи та рідного міста.

Адреса: м. Калуш, вул. Євшана,17

 

Етнографічний музей Калущини

Музей “Етнографічний музей Калущини" був відкритий 8 вересня 1994 року. Засновником і першим завідувачем музею був викладач училища Сердюк Валерій Петрович, який організував пошукову роботу учнів і викладачів училища упродовж багатьох років. Фонди музею зібрані стараннями учнів та викладачів училища. В музеї зібрано і систематизовано етнографічні колекції із речових пам’яток матеріальної культури Бойківщини і Прикарпаття XІX поч. XX ст.

Адреса: м. Калуш,вул. Б.Хмельницького, 78.


Переглядів: 363 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024