Четвер, 25.04.2024, 01:18:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Жовтень » 9 » Калуський краєзнавець Микола Когут випустив свою дев’яту книгу “Герої не вмирають”
18:50:35
Калуський краєзнавець Микола Когут випустив свою дев’яту книгу “Герої не вмирають”

Дев'ята книга калуського краєзнавця Миколи Когута побачила. Книга «Герої не вмирають...», присвячена вшануванню пам’яті українських повстанців, які загинули у боротьбі за незалежну Українську державу.

Книга складається із двох частин: перша – це біографічні оповіді про долю повстанців, підготовлені на основі спогадів учасників та очевидців подій, а друга – сюжети про урочистості, присвячені вшануванню пам’яті борців за волю України, інформує "Західний вісник".

Видання містить десять нових розповідей про учасників озброєного підпілля ОУН й Української повстанської армії. Інформативністю вирізняється повідомлення про Івана Хандрицького (1886-1939), українського військовика й бургомістра Калуша (листопад 1918 – травень 1919 рр.), який загинув від рук угорських окупантів.

Цікавою є розповідь автора про сотника УГА Василя Сухого (1890-1954), вихідця із села Мостище, учасника проголошення «Акту відновлення Української держави» 31 червня 1941 року на Калущині, офіцера української дивізії «Галичина».

Періодові визвольних змагань 40-50-х років ХХ ст. присвячені оповіді про загибель 24 січня 1946 року Розалії Шуляр(«Калини») (1914-1946), районного референта УЧХ, котра, щоб не виказати побратимів по боротьбі, покінчила з життям, стрибнувши в криницю. Опис бою українських повстанців у Перекосах 15 лютого 1945 року містить відомості про сотенного УПА Миколу Березюка («Морозенка») (1922-1946), повстанців Михайла Кобуту («Козака»), Анну Бабій(«Квітку») та стрільця УПА «Сулиму».
З цікавістю краєзнавець оповідає про героїчний чин братів Мелимуків та Івана Мочарського, які загинули 6 лютого 1946 року поблизу села Студінка, підпільників із боївки Івана Магаса («Черемоша») (1918-1945), котрі вчинили опір радянським окупантам 6 вересня 1945 року неподалік села Підгірки (нині – житловий масив міста Калуша. – І. Т.) і впали на полі слави, мовить про трагічну загибель 7 грудня 1947 року біля села Завій підпільниці Марії Дзундзи(«Марійки»), боївкаря Дмитра Новицького («Карпа») (1912-1948), який поліг у Середньому Угринові в 1948 році, та багатьох інших борців за українську державність.

Новим у книзі Миколи Когута є повідомлення про загибель Петра Пасічного («Чорного») із Середнього, що на Калущині, та його побратимів по зброї на хуторі Лози (Тернопільщина) 14 квітня 1960 року. Не погоджуємося з твердженням автора про те, що то був останній бій підпільників ОУН із відділами внутрішніх військ СРСР: такі сутички мали місце у 1961, 1965, 1967 та інших роках. У квітні 1965 року у селі Улашківці Тернопільської області співробітники міліції виявили криївку, в якій переховувався член ОУН – Петро Басюк. Повстанець прийняв бій, поранив голову сільської ради, та щоб не здатись живим, підірвав себе гранатою. Інший випадок стався в селі Рукомиш Бучацького району Тернопільської області. Тут опір режимові вчинив підпільник Юрій Михайлецький. В одній із колишніх монарших печер він облаштував собі криївку, виявлену лише в 1967 році.

Особливістю нинішнього видання є ретельне фіксування автором подій, пов’язаних із пошанування пам’яті про учасників українського визвольного руху за ціле десятиріччя (2007-2017 ).

Відрадно, що у книзі краєзнавця є згадки про калуських підпільників Володимира Фрайта («Жара») та Володимира Рубчака («Карася»). Видання містить фотографії повстанців, а також світлини, зроблені з нагоди вшанування пам’яті полеглих підпільників ОУН і вояків УПА, та список літературних джерел.

Книга написана основі свідчень учасників подій, історико-краєзнавчих публікацій стане в пригоді краєзнавцям, учителям, студентам, учням та усім шанувальникам минулого рідного краю.


Переглядів: 383 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024