П`ятниця, 26.04.2024, 08:39:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Червень » 3 » Кримінальні історії: “електричні” скандали
21:41:23
Кримінальні історії: “електричні” скандали

У 1930 році запрацювала новостворена міська електростанція Станиславова, будівництво якої тривало два роки. Вона розмістилася на дільниці «Колонія» (район теперішньої вул. Індустріальної). Електрифікація міста не обійшлася без скандалів і навіть судових процесів.

Так, уже після запуску електрівні виявилося, що через неї місто опинилося у величезних боргах. До міста Станиславова виставила претензію Гданська корабельня, яка доставляла машини і обладнання для електрівні. Ґміна міста Станиславова боргувала їй астрономічну суму – понад 1 млн. 300 тис. злотих.

Ця конфліктна справа затягнулася на роки, і лише в 1936 роціїї все таки вдалося залагодити миром. Президент Станиславова Здіслав Стронський здійснив візит до Варшави, де провів переговори з представниками урядових кіл та тодішнім директором Гданської корабельні Едмундом Коморовським.

У результаті корабельня значно зменшила суму своїй претензій, яка склала вже 700 тис. злотих. Крім того, корабельня погодилася переадресувати борги Станиславова Міністерству комунікації. Міністерство сплатило ці борги Гданській корабельні, а ґміна міста Станиславова мусила згодом виплачувати міністерству цю суму протягом п’ятнадцяти років під 3% річних.

Також час від часу виникали скандали з крадіжками електроенергії, адже ціни на електрику були доволі високими. В 1938 році Окружний суд Станиславова розглядав справу колишнього поштового урядника, який «нагрів» електрівню на 200 ватт, завдавши їй збитків на 330 злотих. Пенсіонер оплатив лише 50 ватт, а на решту, очевидно, пенсії забракло.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 165 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024