Середа, 08.05.2024, 16:21:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2021 » Квітень » 25 » Кримінальні історії: Пограбований фотограф
17:42:42
Кримінальні історії: Пограбований фотограф

Одним із найвідоміших фотографів старого Станиславова був Маріан Єндрик (1898-1946), його захоплення фотографією розпочалося ще у юні роки – пише “Західний кур’єр”.

Свої перші світлини він зробив у 14-річному віці. В міжвоєнний період його хобі перетворилось на професію – він став знаним фотографом і представником фірми «Zeiss» у Станиславові.

Починаючи з середини 1930-х років, Єндрик відкривав на літній сезон власний фотосалон у Моршині, який уже в ті часи був відомим курортом. Туди приїжджало немало відпочивальників, які охоче робили фото на згадку. В 1937 році в Моршині з відомим станиславівським фотографом сталася прикра історія, через яку його ім’я ввійшло ще й до кримінальної хроніки. Його заклад пограбував міжнародний злодій Максиміліан Дунай, який поцупив не лише наявну готівку, а й цінне обладнання.

Після розгляду цієї справи в суді першої інстанції Дунай був засуджений на сміхотворно малий строк – вісім місяців арешту. Але проти цього запротестував прокурор, і справу відправили на подальший розгляд.

До речі, грабіжник Максиміліан Дунай у певних колах був не меншою «знаменитістю», ніж сам потерпілий. Він мав тоді 34 роки, 16 з яких провів за тюремними ґратами, відбуваючи покарання за різноманітні крадіжки та шахрайства. Він багато поїздив по світу і навіть служив у французьких легіонах для іноземних солдатів-найманців, які у Франції вважалися елітарним військовим підрозділом. Після служби він вирушив до Швейцарії, де у місті Люцерн обікрав на кілька десятків тисяч доларів якогось індійського набоба.

Згодом за чергову крадіжку в італійському місті Парма потрапив до в’язниці. Після відсидки Дунай вирушив до Галичини, зокрема до курортного Моршина, де знову продовжив свою злочинну діяльність.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 150 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024