Вівторок, 23.04.2024, 14:46:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Червень » 28 » Легенди Станиславова. Довбуш, дрова та євреї
13:25:57
Легенди Станиславова. Довбуш, дрова та євреї

Без карпатських оприш­ків історія Гуцульщини була б не такою цікавою. Найбільш прославленим ватажком «народних месників» безперечно є Олекса Довбуш, життя і смерть якого оповиті численними легендами.

Сьогодні тисячі туристів ідуть у гори, аби побачити печери Довбуша, стежку Дов­буша, камінь Довбуша та інші місця, де нібито побував знаменитий опришок, пише Репортер.

А ось про перебування Довбуша у Станиславові інформації нема. Воно й не дивно, адже місто було фортецею та опорною базою смоляків – своєрідного спецназу XVIII століття, що ганявся за гірськими розбійниками. Довбуш був ризиковий, але не настільки дурний, аби пхатись у самісіньку пащу ворога.

Втім, є одна маловідома легенда про візит Олекси й до нашого міста. Її у своїй монографії «Історія міста Станиславова 1662-1939» наводить польський історик Юзеф Зелінський.

«Зухвалий Довбуш одного дня з’явився на вулицях Станиславова під виглядом бідного гуцула, що продавав євреям дрова. Легенда розповідає, що євреї за звичаєм обступили гуцула, щоб порозтягати його дрова задарма. Але той побив їх дровиняками, деяких навіть до смерті. Повертаючись з міста, він співав з тріумфом:

Славне місто Станіслав,

Довбуш дрова продавав.

Невелико вторгував,

За жидами розметав!

Треба було знати, яким пострахом для оприш­ків був Станиславів і каземати його фортеці, щоб зрозуміти всю відважність учинку Дов­буша і ту оцінку, яку давала цьому вчинкові легенда».

Отака історія. Але якщо Довбушу так уже хотілося потлумити євреїв, навіщо було пхатися аж до Станиславова? Їх з надлишком вистачало і в Кутах, Косові чи Яблуневі, в околицях яких «народні месники» воювали за соціальну справедливість.

 Іван Бондарев


Переглядів: 175 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024