Четвер, 25.04.2024, 22:58:09

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Листопад » 11 » Легенди старого Станиславова. Аквакостел
09:20:14
Легенди старого Станиславова. Аквакостел

Більшовики церкву ненавиділи. Достатньо згадати вислів Карла Маркса про те, що релігія є опіумом народу, який комуністи зробили ледь не девізом. По всьому СРСР зачиняли храми, нищили ікони та сакральні скульптури, священиків репресували й розстрілювали. Ті церкви, яким пощастило уникнути підриву, зазвичай перепрофільовували.

У Франківську совіти позакривали всі храми, крім двох – центральної катедри та церкви Йосипа Обручника за залізничним переїздом. Щоправда, обидва храми передали московському патріархату. Доля решти храмів склалася по-різному. Євангелістську кірху підірвали, а перед тим використовували як дитячу спортивну школу. Церкву отців редемптористів перетворили на дитячу поліклініку, яку пізніше розібрали для будівництва пологового будинку. Два храми стали музеями: у колегіаті відкрився художній, а у вірменському костелі – музей релігії та атеїзму. Єзуїтський костел на Грюнвальдській облюбував собі обласний архів, прогресивістська синагога стала клубом медінституту, а у костелі «Аве Марія», що на Гординського, влаштували спортзал.

Але те, що совіти планували зробити з польським костелом Христа Царя на Вовчинецькій, взагалі ні в які ворота не лізе. Після закриття у храмі розмістили склади одягу та книгосховище бібліотечного колектору. А в березні 1964 облвиконком прийняв рішення № 146, за яким колишня культова споруда передавалась Івано-Франківському філіалу Львівської політехніки (майбутньому інституту нафти і газу). Планували капітально перебудувати споруду, обладнати там лекційний зал на 600 місць, кінозал на 1100 місць, спортзал і… великій плавальний басейн. Усе це потребувало величезних коштів, їх не виділили і задум лишився нереалізованим. Якби справу довели до пуття, то у Франківську сьогодні могло бути два аквапарки.

Іван Бондарев


Переглядів: 383 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024