Четвер, 02.05.2024, 00:10:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 3 » Місто сповнених мрій
13:26:39
Місто сповнених мрій
Сьогодні заслужений журналіст України Роман Фабрика пропонує увазі читачів другу розповідь нашої спеціальної рубрики, приуроченої до 350-річчя Івано-Франківська. Цього разу репортер зустрівся з доцентом Івано-Франківського національного медичного університету, дочкою відомого в нашому краї дослідника карпатських лісів, науковця і громадського діяча Миколи Саєвича, на честь якого названа одна з вулиць нашого міста, – Христиною САЄВИЧ.  

Я народилася у Станіславі. Це моє рідне  місто, і я горджуся, що воно оновлюється. Хоча, як на мене, потрібно зберігати, дбати і про старовинні будівлі. Без минулого немає майбутнього. 
Я навчалася на фізико-математичному факультеті нашого педінституту, що тепер зветься Прикарпатським національним університетом. Сорок років викладала фізику в медичному інституті. Тут здобула вчену ступінь кандидата наук, отримала звання доцента. Вищу освіту мали мої сестра і брат, які не так давно відійшли у вічність. А я на сьогодні займаюся громадською роботою в нашій медичній академії.  
Ми з сестрою і братом, хоч і були корінними франківчанами, часто у снах бачили гірські краєвиди Перегінська, Осмолоди, Підлютого, Лютошар та інших карпатських поселень, де працював наш батько. Він народився 1885 року у Старому Угринові Калуського повіту в сім’ї народних учителів. Служив в австрійській армії, був січовим стрільцем, створював українські школи на Волині. Вивчав лісову справу у Відні, Празі, Подебрадах. Стажувався в Норвегії. Написав два підручники «Мисливство» та «Охорона лісу».
У грудні 1929 року митрополит Андрей Шептицький запросив доктора права, філософії та лісівництва Миколу Саєвича на посаду управителя лісів Галицької митрополії УГКЦ. Там же батько завідував рибним господарством «Петріс» в Лютошарах. А ще він створив унікальний лісовий музей, зразкове форельне господарство, мав велику пасіку.
Отож коли у 1939 році радянська влада конфіскувала митрополичі ліси, батько залишив Осмолоду і оселився в Станіславі. Дещо раніше він придбав у місті (на вул. Гетьмана Мазепи) три двоповерхові будинки для дітей. Частково вони були куплені за кошти від продажу меду з власної пасіки, яка нараховувала 120 бджолосімей. Згодом нашу сім’ю виселили звідти. Там поселилися чужі люди, а ми знайшли прихисток у знайомих. У 1944 році батько захворів і в дорозі до Кракова помер, де й похований. У 1995 році я відвідала могилу, привезла жменьку землі і внесла її до могили матері на Чукалівському кладовищі. Тож тепер і в Івано-Франківську є символічна батькова могила. 
Міська влада повернула нам один будинок. Тепер там я створила кімнату-музей Миколи Саєвича. На увіковічнення імені видатного науковця та громадського діяча доктора Миколи Саєвича Івано-Франківська міська рада своїм рішенням від 23.01.1998 р. №17 та від 24.06.1997 р. №197 за пропозицією  вченої ради Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва, товариства «Просвіта» та громадських організацій назвала його іменем вулицю, на якій він проживав з 1939 по 1944 рр. А влітку 1999 р. на нашому приватному будинку урочисто відкрили меморіальну дошку. Згодом за сприяння обласного управління лісового господарства на вулиці Миколи Саєвича були посаджені дерева, а на території школи-ліцею, що розташована вздовж вулиці, створено дендропарк.
От і виходить, що Івано-Франківськ став для нашої родини не тільки містом сподівань, а й містом сповнення мрій.  

Переглядів: 632 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024