Четвер, 18.04.2024, 11:20:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Листопад » 15 » На Калущині вшанували чин «гамаліївців»
20:05:10
На Калущині вшанували чин «гамаліївців»

Жителі с. Грабівки Калуського району та їхні гості за вже усталеною традицією вшанували вояків УПА, полеглих 1 листопада 1944 року в урочищі «Гуркало» між цим селом та Глибоким Богородчанського району. Наприкінці жовтня названого року крайовий провід ОУН проводив там великий збір, на якому виробляли тактику боротьби з червоними загарбниками. Охороняв його учасників новостворений курінь «Гамалії» та 60 стрільців з охорони провідника ОУН Карпатського краю «Роберта» — Ярослава Мельника. І склалося так, що їм довелося вступити в бій з переважаючими силами ворога. Тоді загинули курінний «Гамалія» — Іван Гонта, три провідники ОУН краю, два чотових, медсестра «Сніжана» та 23 повстанці.

1990 року останки героїв перепоховали у братській могилі на цвинтарі у Грабівці. і відтоді тут щороку першої неділі листопада вшановують загиблих. Цього разу теж відправили панахиду, помолилися за упокій душ полеглих. Настоятель церкви Різдва Христового УГКЦ с. Грабівки о. Михайло Королюк підкреслив високу духовність українських повстанців, які вмирали за волю з іменем Бога на устах. Голова Калуської районної ради Михайло Срібняк наголосив на значенні національно-визвольної боротьби 40-х років минулого століття в побудові Української держави, особливо тепер, коли ми знову відстоюємо свою незалежність у борні з давнім ворогом — Московією. Голова правління громадської організації «Івано-Франківська обласна організація «Чорний Ліс» іван Жирик повідав, хто саме й за яку винагороду (100 тисяч карбованців) привів ворога під розташування табору «гамаліївців», та акцентував на потребі монолітної єдності українців заради творення сильної Української держави. Отець-диякон, капелан Володимир Ціховський спинився на жертовності вояків УПА в їхній боротьбі за свою самостійну соборну державу, чиїм героїзмом захоплюються інші народи світу.

Учасники поминального дійства взяли участь в освяченні пам’ятного хреста чотовому сотні «Павла» куреня «Підкарпатський» «Кузьмі» — Василеві Івасіву, про бойовий шлях котрого розповів громадський активіст Василь Романів.

Іван ЧОРНОЛІСЬКИЙ


Переглядів: 386 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024