П`ятниця, 29.03.2024, 04:30:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Листопад » 1 » На Надвірнянщині урочисто відкрили пам’ятну таблицю сотнику армії УНР Францу Борису
19:06:40
На Надвірнянщині урочисто відкрили пам’ятну таблицю сотнику армії УНР Францу Борису

В рамках відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та вшанування пам’яті її учасників на будівлі Волосівського навчально-виховного комплексу встановили та освятили таблицю сотнику армії УНР українському патріоту Францу Борису.

Автором барельєфа є скульптор Богдан Гладкий. На захід була запрошена правнучка сотника Армії УНР Франца Бориса Надія Кіпещук, викладачі, учні навчального закладу, учасники бойових дій на сході України та ліцеїсти.

Після спільної молитви, церемонію освячення здійснив парох церкви Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ. Право відкрити пам’ятний знак надали голові райдержадміністрації Олександру Кенізу та голові районної ради Івану Гурмаку. Відкриття дошки супроводжувала почесна варта Прикарпатського військово-спортивного ліцею. Встановлено її коштом районного бюджету.

Довідка
Франц Борис народився у м. Станіславі в 1896 році. Служив у австро-угорській армії, брав участь у Першій світовій війні, перебував у російському полоні. Після вибуху революції в Росії повертається в Україну і в січні 1918-го вступає до Галицько-Буковинського куреня Українського січового стрілецтва, який згодом перейменовано на 1-ий курінь УСС, командантом якого став Євген Коновалець. У березні призначений командиром кінної розвідки 4-го полку січових стрільців. Після розформування полку німцями залишається у Києві. У грудні - уже командир кінного дивізіону січових стрільців, який згодом розгорнуто у кінний полк січових стрільців армії УНР.

Під час бойових походів захворів на тиф. Із другої половини до жовтня 1920 року Франц Борис виконує обов'язки командира 4-го кінного полку Київської дивізії армії УНР, потім - офіцер штабу 6-ї стрілецької дивізії армії УНР.

Після інтернування військ армії УНР Польщею проживав на Волині. Опісля переїжджає у с. Волосів Надвірнянського повіту на Станіславщині, де одружується. У Волосові організовує товариство «Луг». У часи Другої світової війни переїздить до Польщі, де стає волосним старшиною на Грубешівщині.
28 лютого 1943 р. загинув від рук польських терористів.


Переглядів: 351 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024