П`ятниця, 26.04.2024, 11:16:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Жовтень » 7 » На Прикарпатті досліджували історію одного з найдавніших монастирів в області
19:29:32
На Прикарпатті досліджували історію одного з найдавніших монастирів в області

5 жовтня розпочалась Міжнародна наукова конференція «Гошівська обитель у духовному і культурно-історичному житті України: феномен українського греко-католицького чернецтва».

Порадитись, як досліджувати історію одного з найдавніших монастирів в області зібрались Митрополит Володимир, представники обласної влади, духовенство, науковці, історики та студенти, інформують Вікна з посиланням на Прес-служба Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

"Ми 12 років досліджували історію нашої області. Виявляється, що від 12 до 19 століття на території Прикарпаття було близько 140 монастирів, а досліджений тільки один - Манявський скит. Якщо Манявський скит існував всього 180 років і його закрили, то Гошівський монастир Австрія не закривала і він діяв. Зараз ми вийшли на історію монастиря за 14 століття. Тобто він існує біля 600 років. І досі був опублікований тільки один документ. Тож робота тільки починається", - каже доктор історичних наук, професор Микола Кугутяк.

У свою чергу ігумен Гошівської обителі о. Інокентій Слободян зауважує, що монастир міг бути заснований ще за княжих часів, як і село.

"Святкування 400-ліття Василіянського чину, до якого належить монастир є нагодою дослідити глибину історії Гошівського монастиря. Ранше ніхто не займався дослідженням історії обителі. Ми навіть точно не знаємо дати заснування монастиря. Літопис писався з 17 століття і то ігумен сказав записати з пам'яті. Пізніше у 20 столітті отці віднайшли Гошівський монастир у реєстрі монастирів Київської митрополії, які приймали певні правила. Тому ми зараз хочемо дійти до "коріння" монастиря, відколи він там є. Село є княжих часів, можливо і монастир у ті часи заснований", - розмірковує настоятель монастиря.

Ігумен також пояснює, що ця конференція - це підсумок річної праці і визначення завдань на наступні роки.

"Ми почали розкопки і будемо їх далі продовжувати. Зараз хочемо обговорити, що ми можемо шукати далі, що робити з тим, що знайшли. В архівах було знайдено ряд документів про монастир. Тож сьогодні на конференції і завтра у монастирі ми будемо радитись щодо подальших дій", - пояснює о. Інокентій Слободян.


Переглядів: 343 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024