Субота, 27.04.2024, 03:25:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2021 » Квітень » 12 » На Прикарпатті презентували книгу про поховання вояків Першої світової війни у Калуші
11:18:52
На Прикарпатті презентували книгу про поховання вояків Першої світової війни у Калуші

Прикарпатський краєзнавець Василь Фіцак презентував книгу "Реєстр поховань вояків Великої війни у Калуші (1914 – 1918)". У ній вміщено інформацію про загиблих воїнів, які поховані на військовому кладовищі у Калуші, пише Суспільне Карпати.

На 140 сторінках книги описана історія понад 600 калушан, які воювали в період Першої світової війни. Також дослідники опублікували унікальні світлини та реєстр поховань. Василь Фіцак розповідає, що ідея "Реєстру поховань вояків Великої війни у Калуші" виникла п'ять років тому. Саме тоді він почав досліджувати історію поховань у місті, власноруч відчищав кожен хрест на місцевому цвинтарі, щоб прочитати напис на ньому.

"Коли я почав досліджувати ці поховання, то перший з хрестів, які я прочитав, датується жовтнем 1917-го року, – поховання 112 цивільних калушан. Тобто, швидше за все, це ті, які загинули під час артобстрілів, які відбувалися в серпні-вересні того року в місті Калуш. Тому вийшла така збірка. Над нею працювало дуже багато людей. Це є колективна праця", – говорить Василь Фіцак.

Одним з тих, хто долучився до написання збірника, є краєзнавець Андрій Шутяк. Він дослідив та склав список калушан – учасників війни.

"Це все сталося випадково. Я шукав свого родича, який воював під час Першої світової війни. Зустрічалося дуже багато жителів Калуша, а також були люди з колишнього Калуського повіту, які служили. Відповідно, назбиралося трохи інформації. Це я на своїй сторінці виклав, – розповідає краєзнавець. – Тоді вже Василь до мене звернувся, і виникла така ідея це все вкласти в одну книжку".

Презентація книги відбувалася в "Музейно-виставковому центрі Калуської міської ради". Директор закладу Артур Єфремов розповідає, що підтримує такі ініціативи, адже в історії Калуша є недосліджені прогалини.

"Василь є тією людиною, якій небайдужа історія Калуша, і, зокрема, ця ділянка. Ми розуміємо, що все одночасно охопити не зможемо, але до тих ініціатив, які є в нашому місті і які стосуються історії, ми завжди долучаємося і робимо свій вклад. Ми чудово розуміємо, якщо є ініціатива у людей, які живуть в цьому місті, то її треба завжди підтримувати, бо вона може загубитися", – каже Артур Єфремов.

Прикарпатець Олег Ониськів розповів, що цікавиться історією Калуша. Саме тому з нетерпінням чекає, коли зможе прочитати книгу.

"Книга Василя Фіцака безумовно стане ще одним хорошим доробком у галузі калушознавства. Це є перше таке грунтовне дослідження у царині вивчення поховань військовослужбовців Великої війни. І я впевнений, що воно в майбутньому стане хорошим підгрунтям для вивчення у цій галузі", – говорить Олег Ониськів.

Незабаром прочитати книгу можна буде на сайті "Музейно-виставкового центру Калуської міської ради".


Переглядів: 157 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024