Четвер, 18.04.2024, 16:06:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Червень » 30 » На Прикарпатті за допомогою лазера відсканували пів сотні церков та замків
13:28:58
На Прикарпатті за допомогою лазера відсканували пів сотні церков та замків

На території Прикарпаття у рамках проєкту міжнародної технічної допомоги ЄС “Розвиток транскордонного співробітництва щодо популяризації об’єктів історичної та культурної спадщини на транскордонній території Румунії й України – HE-CROSS”, здійснили 3D-сканування об’єктів історико-культурної спадщини.

Представлення відбулося сьогодні, 30 червня, в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, пише “Галицький кореспондент“.

Реалізація проєкту розпочалася 5 лютого минулого року.

Його мета — активізація та поглиблення співробітництва щодо дослідження стану, збереження та популяризації об’єктів історичної спадщини на транскордонній території Румунії й України, підтримання культурного діалогу між громадянами Сучавського повіту та Івано-Франківської області. Також підвищення обізнаності серед туристів про історико-культурну спадщину двох регіонів.

“Сучавський університет розробляв майже 20 різних проєктів з різними партнерами. Зараз з колегами з Івано-франківська будемо просувати туристичний потенціал Івано-Франківщини для туристів з Румунії і так само просувати наш туристичний потенціал для туристів з Франківщини. За цей рік пандемія не дала нам працювати в тому ритмі, як планували, тому зараз представлення проходить трішки з запізненням”, — розповів Стефан Пуріч координатор проєкту, проректор з університетського іміджу, міжнародних відносин та європейського розвитку Сучавського університету “Штефан чел Маре”, Румунія.

За словами координатора, окрім пандемії була ще одна перепона. З 2019 року встановили нові правила для квадрокоптерів, згідно з якими їх не можна використовувати, як раніше. І тепер є багато питань щодо проведення наступних фото й відеозйомок з квадрокоптера.

“Як проректор і член команди хочу відзначити, що міжнародна співпраця є дуже актуальною для розвитку вищої освіти й пропагування сучасних досліджень. Це перша перемога щодо спільного проєкту з університетом Сучави. Це надзвичайно актуальний проєкт, для нього ми закупили нове сучасне обладнання. Було важко, але наша команда змогла це реалізувати, — поділився Олег Мандрик перший проректор ІФНТУНГ.

Здебільшого для сканування обрали церкви, замки й костьоли, пам’ятники національного значення. Надавали перевагу маловідомим, для яких ще не створили багато інформації.

“Історико-культурна спадщина це безцінний ресурс, який використовується туристами. Знаєте, що в нас є унікальна етнографічна палітра, і кожен з представників має свої архітектурні стилі. Я був дуже радий, коли приблизно рік тому до нас прийшли з цим проєктом. Оцей транскордонний проєкт вніс щось нове, те що є в тренді давно в світі — 3D сканування об’єктів. Це дуже потрібна річ, — наголосив Віталій Передерко, начальник відділу туризму Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації.

Він запропонував декілька ідей, які можна втілити на основі надбань проєкту. Перша ідея — робити віртуальні листівки з доповненою реальністю, але доповнити їх голограмами з різними виступами, які б розповіли про ці об’єкти. Це закодувати в маленький код. Ще одна ідея — зробити тактильні копії всіх об’єктів для того, щоб показати їх людям з інвалідністю, які не можуть власними очима глянути на цей об’єкт.

Віталій Передерко вважає, що з такими копіями можна створити музей.

Менеджер проєкту Микола Приходько продемонстрував результати реалізації проєкту.

Так у рамках проекту сформували перелік актуальних об’єктів історико-культурної спадщини (50 на території Івано-Франківської області) та базу даних 50-ти історико-культурних об’єктів на території Івано-Франківської області. Здійснили лазерне 3D-сканування, фотографування та зйомку з квадрокоптера 50-ти об’єктів історико-культурної спадщини на території Івано-Франківської області. Відремонтували й облаштували приміщення Геологічного музею ІФНТУНГ. Провели тренінги для представників туроператорів і туристичних агентств, туристично-інформаційних центрів і бюро.


Переглядів: 149 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024