Четвер, 28.03.2024, 12:07:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Листопад » 10 » Останнє прижиттєве фото Бандери показали у музеї Провідника ОУH
14:05:08
Останнє прижиттєве фото Бандери показали у музеї Провідника ОУH

Музей Степана Бандери у Старому Угринові — найвідоміше місце у Калуському районі. Сюди приїжджають люди з усієї України та із закордону. Музею до 75-ліття створення УПА поповнився фотоапаратом Бандери і 8 оригіналів його останніх фотографій.

Їх влітку 2016 року передав музею онук Степана Бандери — журналіст Степан (Штефко) Бандера, котрий живе у Канаді .

Донедавна він сам користувався фотоапаратом Zeiss Ikon Сonfessa. Штефко Бандера так само, як його дідусь, захоплюється фотографією. Тепер фотоапарат весь час зберігається у фондах музею. Показують відвідувачам його лише у день народження Бандери (1 січня), День створення УПА (14 жовтня) та на роковини смерті Провідника ОУН (15 жовтня), інформують "Вікна" з посиланням на "KalushNews.city".

Цим фотоапаратом (орієнтовно 12-14 жовтня 1959 року) в Альпах зроблено й останню прижиттєву світлину Бандери. Тобто напередодні вбивства Провідника. Світлина — кольорова. На фото — зліва направо: дочка Леся, дружина Ярослава, Степан Бандера, дочка Наталя та соратник провідника ОУН Дмитро Миськів. Через плече у Степана Бандери висить футляр від фотоапарата. Завідувач музею в Угринові Степан Лесів вважає:

"Фотографував можливо, син Андрій, і тому його немає на світлині."

Родина Степана Бандери у повоєнні роки, щоб уникнути переслідувань радянських спецслужб, дуже часто змінювала місця проживання. Тимчасово мешкала в різних містах Німеччини й Австрії. Бандера в останні роки жив з документами на ім’я Стефана Попеля. За легендою, був журналістом української газети «Український Самостійник» в Мюнхені.

Бандера дуже любив дітей i виховував їх у патріотичному дусі. Старша донька Наталя була членом Пласту, син Андрiй i молодша дочка Леся членами СУМу. Молодші діти не знали, що їх батько Степан Бандера. Наталя здогадувалася, але не була впевнена до 15 жовтня 1959 року. У цей день Степан Бандера загинув від рук агента КДБ Богдана Сташинського. Він зі спеціального пістолета вистрілив в обличчя Степану Бандері струменем розчину ціанистого калію.

Цього року 14 жовтня у Музеї Степана Бандери вперше було виставлено раритетні світлини, які зробив сам Степан Бандера.

Директор музею Степан Лесів вважає:

"Ймовірно, більшість цих світлин зроблені саме цим фотоапаратом"

На фото — діти Бандери, дружина, а також він сам із друзями. Бандера не часто мав можливість бути з родиною.Але, як лише випадала нагода, Степан Бандера організовув сімейні походи, активні ігри для дітей, катання на лижах, відпочинок і купання в озерах. І при кожній оказії фотографував рідних.

Він сам проявляв плівки і робив знімки. Для цього обладнав лабораторію у приміщенні ОУН на Цеппелінштрассе у Мюнхені. Завдяки його захопленню залишилося багато фотографій.

Степан Лесів розповідає:

Zeiss Ikon Сonfessa — дуже якісний фотоапарат. Фотоапарат досі в робочому стані. Шкода, що футляр загубився. Фотоапарат Степан Бандера придбав у 1953 році, на той час він коштував недешево. І тепер такий фотоапарат коштує кілька тисяч доларів США.

На фото — діти Бандери, дружина, а також він сам із друзями.

В Україні є шість музеїв Степана Бандери. Та найбільший музей видатному політику створено саме у Старому Угринові. Як свідчить статистика музею, щороку до музею Степана Бандери приїжджає близько 10 тисяч туристів. І не тільки з України, але й з-за кордону. З президентів незалежної України музей відвідував лише Віктор Ющенко.


Переглядів: 354 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024