П`ятниця, 19.04.2024, 14:42:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Листопад » 2 » Перша бактеріологічна зброя була використана проти галичан, — історик Ігор Ільницький
19:46:45
Перша бактеріологічна зброя була використана проти галичан, — історик Ігор Ільницький

У Калуші в рамках заходів з відзначення 99-ї річниці проголошення Західно-Української Народної Республіки відбулася краєзнавча конференція "Калущина в Листопадовому чині". Учасники конференції мали нагоду поспілкуватися з дослідниками та істориками та дізнатися цікаві історичні факти, в тому числі — про долю і боротьбу земляків.

Під час конференції було озвучено чимало цікавих фактів. Зокрема, як повідомив кандидат історичних наук Ігор Ільницький, у Калуші на 1914 рік з 8673 чоловік населення половину складало єврейське населення:

"Було 4363 юдеїв (євреїського населення), 1518 римо-католиків і 2790 греко-католиків. І ще два євангелісти".

На території Галичини в той час і єврейське, і німецьке, і інше населення, окрім польського, толерантно віднеслося до Української держави, каже історик. Він також розповів про найбільші військові операції, які провела УНР:

"П'ять років війни. Кожен рік війни через територію Галичини проходив фронт, грабували місцеве населення, вивозили матеріальні цінності, знищували військову, промислову базу. В червні 1915 року, коли втікали з першої окупації російські війська, вони пограбували все, що могли пограбувати, та ще і знищили калійний завод у Калуші, вивезли з нього обладнання. Завод не міг випускати більше соду, через що згодом розпочалася епідемія тифу, від якого влітку-восени 1915 року померло чимало калушан".

Ігор Ільницький озвучив також версію деяких істориків про те, що перша бактеріологічна зброя була використана саме проти галичан.

"Ця зброя називалася "іспанка" — грип. Хворіло близько 500 мільйонів чоловік у Європі, з яких 90-100 мільйонів людей померли. Вся галицька армія — це були хворі на возах".

Під час конференцій йшлося також про сторінки історії ЗУНР, якв мали безпосереднє відношення до Калуша і району. Зазначалося, що мешканці Прикарпаття вітали проголошення Західно-Української Народної Республіки. 18 жовтня 1918 року у Львові Українська парламентська репрезентація скликала загальні збори за участю представників західноукраїнських партій, депутатів краєвих сеймів. Було ухвалено рішення про створення УНР з повноваженнями паламенту. До неї увійшли уродженці Прикарпаття, у тому числі — Калущини: Юліан Романчук, Кость Левицький, Василь Стефаник, Лев Бачинський, о. Андрій Бандера, Михайло Пачовський, Григорій Хомишин.


Переглядів: 390 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024