П`ятниця, 19.04.2024, 03:20:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Листопад » 27 » Плюс одна туристична принада: у Франківську відкрили пам'ятник знаному художнику Опанасу Заливасі
13:57:50
Плюс одна туристична принада: у Франківську відкрили пам'ятник знаному художнику Опанасу Заливасі

Сьогодні в Івано-Франківську офіційно відкрили пам'ятник знаному франківському художнику Опанасу Заливасі.

Його на минулому тижні встановили на вулиці Незалежності, навпроти будинку №12, пише Фіртка.

Виготовив пам'яник скульптор Ігор Семак. Вартість пам'ятника 395 тисяч гривень. Семак також автор пам’ятників Євгену Коновальцю та Королю Данилу.

Як відзначив міський голова Руслан Марцінків, пам'ятник Опанасу Заливасі стане ще однією туристичною принадою Івано-Франківська.

"Ми намагалися, щоб він був оригінальним. Оголосили конкурс, вибрали найкращий, - розповідає міський очільник. - Він дуже оригінальний. Таких пам'ятників бракує в Івано-Франківську. Це буде приваблювати туристів, а іванофранківцям нагадувати про історію".

Довідка Фіртки:

Опанас Іванович Заливаха народився в 1925 році на Харківщині, пережив Голодомор. Його родину врятував переїзд на Далекий Схід до родичів. Навчався в Інституті живопису, скульптури та архітектури імені Іллі Рєпіна в Ленінграді, де свого часу був і Тарас Шевченко. Закінчивши навчання, Опанас переїхав до Франківська.

Там він зробив свою першу виставку, яка викликала фурор і через декілька тижнів була закрита за український символізм. У київському університеті до річниці Шевченка він працював над вітражем, на якому зображував Кобзаря-борця. Напередодні відкриття вітраж був розбитий.

Художник створював й ілюстації до самвидаву, які розповсюджував у Франківську. На нього донесли за антирадянську пропаганду та агітацію і в 1965 році прийшли з обшуком.

На п'ять років художника відправили у мордовські табори, заборонивши малювати. Після звільнення деякий час був під адміністративним наглядом, а художній фонд відмовлявся йому давати роботу. Тому Опанас Заливаха працював креслярем на побуткомбінаті.

У 1987 році був одним із ініціаторів створення Української асоціації незалежної творчої інтеліґенції. Працював у галузі станкового живопису та графіки.

Помер у 2007 році в Івано-Франківську. Був похований в урочищі Дем'янів Лаз.


Переглядів: 321 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024