Вівторок, 16.04.2024, 20:59:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Жовтень » 14 » Презентація «Пропам’ятної книжки для туристів» в обласній бібліотеці
18:28:27
Презентація «Пропам’ятної книжки для туристів» в обласній бібліотеці

12 жовтня 2017 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбулася презентація репринтного історико-краєзнавчого видання «Вакації у Дзядзя» – «Пропам’ятна книга туристів» Теофіля Кисілевського – управителя народної школи в с. Ільці на Верховинщині у 1904-1932 роках.

Відкрила зустріч заступник директора Галина Горбань, яка привітала гостей і зазначила, що нас зібрала неординарна подія - презентація унікального видання «Вакації у Дзядзя» - «Пропам'ятна книга туристів» Теофіля Кисілевського, де в одній рукописній книзі зібрано сотні унікальних автографів діячів української культури, туристів, приятелів Гуцульщини, які мандрували Карпатами у першій половині ХХ століття.

Упорядник книжки - краєзнавець і економіст Ігор Остафійчук у своєму виступі відмітив, що дане видання - це культурно-патріотична подія всеукраїнського значення, оскільки видання є не тільки пам'яткою історії Жаб'є-Ільців, а й збіркою автографів визначних постатей Галичини та України.

Поселення Жаб'є-Ільці давало гостинний притулок багатьом культурним діячам-туристам, які в погоні за красою, бажаючи пізнати цей край, прямували до столиці Гуцульщини. Дорогою до Говерли, чи повертаючись назад, мандрівники мали притулок у директора школи села Ільці Теофіля Кисілевського.

Теофіль Кисілевський, будучи непересічною особистістю, освітянином, патріотом, побудував у 1892-1893 роках школу в с. Ільці. Він є засновником та патріархом гірсько-карпатського культурно-пізнавального туризму серед інтелігенції та студентів. Друзі лагідно називали його «дзядзьо». В літній період школа служила притулком для туристів-мандрівників. Теофіль Кисілевський завів гостьову книжку - «Пам'ятну книгу туристів», в якій залишали свої записи відвідувачі оселі директора. Одним з перших, хто записався в книгу, був майбутній політичний діяч, історик Дмитро Дорошенко, а також письменник Антін Крушельницький з родиною. Серед відвідувачів Кисілевського був талановитий художник Фотій Красицький (близький родич Тараса Шевченка). Українські Карпати важко уявити без Гната Хоткевича - організатора гуцульського театру, який теж побував у гостях п. Теофіля. Знаходили шляхи до школи і письменник Богдан Лепкий, етнограф Володимир Шухевич, політичний діяч з Великої України Микола Міхновський. Гортаючи сторінки книжки, знаходимо записи Івана Франка, який уже тоді не міг писати правою рукою. Це було останнє перебування великого Каменяра в Криворівні і Жаб'ю. За часів Західноукраїнської Народної республіки в Ільцях зупинявся член Української Національної Ради Кирило Трильовський. Тут знаходили притулок політичні в'язні, втікачі з Росії - учасники революції 1905-1907 років, перебували українські січові стрільці. Змінювалися часи, але не змінювалася доброзичлива, національно-патріотична атмосфера будиночку над Черемошем.

Презентація книжки зібрала представників різних гілок численного роду Кисілевських, які мали можливість і познайомитися, і поспілкуватися. Це один з унікальних родів в Україні, який зберіг з покоління в покоління відомості про своїх родичів з часів Київської Русі.

Спогадами про село Ільці, про родовід Кисілевських ділилися численні гості, які завітали на презентацію видання. Серед них були: праправнук Теофіля Роман Біль, який розказав, як він ще дитиною разом з мамою відвідував село і слухав розповіді про знаменитого діда; лікар Микола Рекетчук, який представив слухачам генеалогічне дерево роду Кисілевських; голова обласної організації ветеранів Івано-Франківщини, уродженець села Ільці Василь Сав'юк; голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Мирослава Корнелюк.

Про важливе значення виданої книжки для студентів та молоді говорили науковці: завідувач кафедри агрохімії та ґрунтознавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника професор Мирослав Волощук та викладач факультету туризму того ж університету Тарас Маланюк, музикознавець Леся Турянська.

Мандрівка слідами гірських походів першої відпочинкової бази в Карпатах дає підставу твердити, що «Пам'ятна книга туристів» має важливе історико-культурне значення і заслуговує на відзначення всеукраїнською премією.

На завершення зустрічі директор обласної бібліотеки відзначила, що презентація книжки, яка відбулася саме у нашій обласній книгозбірні, дала можливість івано-франківцям відкрити для себе постать Теофіля Кисілевського, який є прикладом служіння своєму народу, своїй Батьківщині. А для нас велика честь познайомитися з членами славної галицької родини, які залишили свої автографи на примірнику видання, яке поповнить фонди обласної бібліотеки. Людмила Бабій також висловила вдячність ініціатору видання «Пропам'ятної книги туристів» Ігорю Остафійчуку за наполегливість у реалізації проекту та подаровані для бібліотеки книги.


Переглядів: 359 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024