Субота, 20.04.2024, 04:33:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Червень » 7 » Ремонт франківської синагоги розпочнуть у 2022 році
21:25:28
Ремонт франківської синагоги розпочнуть у 2022 році

У франківській синагозі встановлять зовнішнє освітлення та відремонтують частини водовідведення. Грантовий контракт, який передбачає роботи у будівлі, підписали в Івано-Франківській міській раді, пише Суспільне Карпати.

До Другої світової війни у місті було 56 синагог. Зараз залишилося понад десяток будинків, де були розташовані молитовні.

Пам’ятка архітектури місцевого значення за адресою: Страчених українських націоналістів, 7 була найбільшою синагогою в місті, але ненайголовнішою. Її збудував у 1899 році архітектор Вільгельм Штясни. Значних руйнувань будівля зазнала після Другої світової війни. Зокрема, споруда втратила 4 вежі, які були розташовані по кутах.

"Після війни тут якийсь склад був. У 1956 році будівлю передали медінституту. Була повністю реконструкція, доламали куполи, котрі на той час ще стояли, і тут не було два поверхи. Був один поверх від низу догори. Була ціла велика зала, жіночі балкони були", —розповідає головний рабин Івано-Франківського регіону Мойше Лейб Колесник.

У 1992 році єврейська громада повернула собі синагогу і використовує її за призначенням. Протягом 30 років зробили кілька ремонтів.

"Хотілося б повернути куполи, щоб не затікало, тому що минулого року після тих дощів, що були влітку, ми під кінець літа трішки підремонтували деякі речі. Наприклад, в залі, в трьох місцях, пообвалювалося, то ми заліпили", — каже рабин.

Ремонт синагоги та створення туристичного маршруту єврейськими пам’ятками планують у межах грантового проєкту транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна. На ці роботи передбачено 154 тисячі євро.

"Ми плануємо підсвітити синагогу, зробити реконструкцію водостічної системи, тому що бачимо, що з деяких боків синагоги затікає, і пам'ятка може пошкоджуватися. Близько 40 тисяч – це йде на підсвітку. Решта — на інші, дрібніші вже заходи, зокрема, на дошки, окремо — на маршрут. На ремонт водостічної системи — близько 30 тисяч. Там ще буде фестиваль єврейської культури, також обов’язково транскордонна програма передбачає обмін досвідом і приїзд наших румунських колег", — розповів директор департаменту інвестиційної політики Івано-Франківської міської ради Ігор Попадюк.

За його словами, цього року місто планує виготовити проєктно-кошторисну документацію, а роботи повинні розпочатися в 2022 році.


Переглядів: 175 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024