Четвер, 28.03.2024, 12:53:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Жовтень » 4 » Реставрація старовинних дверей у Коломиї: а кому воно треба?
08:42:31
Реставрація старовинних дверей у Коломиї: а кому воно треба?

Ми вже порушували в газеті тему збереження старовинних дверей у Коломиї,яких залишилося зовсім обмаль. Однак процес руйнації цих безцінних архітектурних витворів триває.

Будинки у середмісті щомісяця міняють власників, переходять з рук у руки, тому відслідкувати, куди зникають ті чи інші двері, надто складно. Та й кому воно потрібно? Хто цим буде займатися? Які міські департаменти?

Перші поверхи двоповерхівок втратили свій первісний вигляд, вульгарний металопластик замінив дерево. Ось що нам розповів з цього приводу краєзнавець Василь Нагірний.

– Маю ще не видруковане дослідження про двері у старих коломийських будинках. Почав я робити описи будинків і дверей ще у 1990-х роках. Сфотографував і описав 200 дверей. На той час ми мали десь 80 відсотків потрібної інформації, нині залишилося відсотків з десять. Двері в середмісті пережили дві хвилі “репресій”: перша – у 60-х роках за Хрущова. Тоді був проголошений державний курс “боротьби з архітектурними надлишками”.

Двері добряче постраждали, але загалом уціліли. Друга хвиля “репресій” почалася з часу проголошення незалежності України й початку приватизації. Вона, ця хвиля “репресій” проти старовинних дверей, триває й досі. Двері були оздоблені семантичними знаками й символами, як і решітки, ковані, або відлиті.

В кованих елементах решіток іноді відчитувалися ініціали власника будинку, дата спорудження будинку, двері оздоблені орнаментами, масками, які говорили про статус і зацікавлення власника тощо. Їх, вочевидь, виготовляли випускники Коломийської школи деревного промислу.

На сьогоднішній день старовинних дверей у середмісті не набереться й двох десятків. Деякі двері вдало відреставровані, як-от на вулиці Театральній, Пекарській, Івана Франка, в одному будинку на вулиці Оренштайна, на музичній школі, двох музеях, частково – на гімназії, у кафе “Ґенеза” на стометрівці. Раніше ідею реставрації дверей подав Любомир Глушков. Однак ідея не втілюється…

Як бачимо, питання “А кому воно треба?” залишається без відповіді.

Андрій Малащук


Переглядів: 405 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024