Субота, 20.04.2024, 06:10:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Жовтень » 29 » Станиславівські оголошення: нерозгадані таємниці давнього міста
18:03:32
Станиславівські оголошення: нерозгадані таємниці давнього міста

В кінці кожного детективного фільму проникливий слідчий розкладає все по поличках і розгадує кожну головоломку. Проте в реальному житті все складніше, тому деякі загадки так і залишаються нерозгаданими.
В 1910 р. щось незрозуміле творилося на міському цвинтарі (тепер Меморіальний сквер). Вночі на цвинтарі було чути дивні звуки – стукіт, скрегіт… Крім того, з надгробків почали зникати квіти. Містом навіть поповзли чутки, що на цвинтарі завівся привид. Наглядача за цвинтарем пана Лукса закликали з’ясувати ситуацію, але напасти на слід таємничих і злодійкуватих "привидів" так і не вдалося.

В лютому 1911 р. в місті загадково зник гімназист Казимир Пекарський, що навчався у третьому класі польської гімназії. Він залишив аркуш паперу зі списком осіб, у яких він позичав гроші, а на звороті написав: "Прощавайте". Висловлювалися припущення, що юнак покінчив життя самогубством через погану успішність, але його тіла ніде не знайшли і про його подальшу долю нічого не було відомо.

В 1918 р. в Станиславові загадково зникали діти. Містом ширилися чутки, одна неймовірніша за другу, – говорили, що дітей викрадали італійські полонені, цигани і навіть… китайці. Поліція і преса намагалися якось заспокоїти громадськість і стверджували, що діти в місті губилися й раніше і про жодні "масові зникнення" не йшлося.

В 20-х роках минулого століття в Хриплині постерунковий поліцейський виявив жахливу знахідку – людську стопу, відрізану трохи вище суглоба і загорнуту в закривавлену шмату. Експерти з’ясували, що нога була жіночою, а жінка, якій вона належала, мабуть, була представницею вищих кіл суспільства, бо ніжка була доглянутою. Жодних тіл з відрізаною ногою не було знайдено. Тож поліцейські так і не змогли з’ясувати, що сталося: жорстоке вбивство чи нещасливий випадок.

В 1902 р. у станиславівській пресі з’явилася інформація про те, що в міському шпиталі (тепер головний корпус лікарні по вул. Мазепи) неналежно ховали померлих пацієнтів. Якщо в небіжчика не було родичів, які подбали б за поховання, цим займалася дирекція шпиталю.

Нерідко померлих у шпиталі людей ховали без жодної заупокійної служби й навіть не ставили на їхніх могилах хрести. В 1906 р. в рові біля шпиталю був знайдений оголений труп чоловіка, якому на момент смерті було близько 40 років. Як повідомляв "Кур’єр станиславівський" від 4 лютого 1906 р., поліції не вдалося встановити особу покійного. Не було з’ясовано також, чому він був без одягу і як опинився в шпитальному рові. Може, то був колишній пацієнт, чиїм похованням дирекція не бажала заморочуватись?

В 1927 р. під Галичем сталося вбивство, яке збило з пантелику найкращих місцевих детективів.

5 серпня того року, близько восьмої вечора, поважний купець Максиміліан Вайтц їхав фірою в товаристві свого приятеля Озіяша Брайтбарта, щоб забрати на станції сільськогосподарську техніку. Коли друзі поверталися назад, у них хтось вистрілив. Поранення, які отримав Вайтц, виявилися смертельними. Перед смертю він устиг сказати, що "хтось стріляв ззаду, все, що я маю, залишаю дружині". Брайтбарт отримав легке поранення й після надання допомоги вирушив до Станиславова, де мешкав.

Поліція провела дуже скрупульозне розслідування. Напад з метою грабунку виключався, адже нічого не було вкрадено. Вбитий був орендарем землі, тож поліція вирішила, що в нього були конфлікти з місцевими селянами. Але вбивця стріляв з браунінга, а це було малоймовірно, що хтось із селян володів такою зброєю. Крім того, постріли було здійснено з дуже малої відстані.

Почали підозрювати самого Брайтбарта, начебто ходили чутки, що у вбитого був роман з дружиною приятеля. Але якщо стріляв він, що означали слова Вайтца перед смертю "хтось стріляв ззаду", адже приятель сидів поряд з ним? Крім того, постріл, який влучив у Брайтбарта, зробили з іншої, але теж дуже близької відстані. За словами Брайтбарта, він, почувши постріл, зіскочив з воза й намагався утекти.

Поліція встановила, що вбитий також займався політичною агітацією на користь урядової партії й навіть мав конфлікти з радикалами. Але важко було повірити, що саме в цьому полягала причина нападу, адже вбитий не відгравав помітної ролі у політичному житті. Ця криміналістична загадка стала справжнім "міцним горішком" для найкращих місцевих поліцейських умів. І лишилася нерозгаданою.

Олена Бучик


Переглядів: 307 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024