Четвер, 28.03.2024, 23:40:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Листопад » 20 » Станиславівські оголошення: про ляльок, похоронні вінки та інші виставки старого міста
23:39:12
Станиславівські оголошення: про ляльок, похоронні вінки та інші виставки старого міста

Сьогодні в Івано-Франківську часто відбуваються різні виставки, але сто років тому вони користувалися значно більшою популярністю. Хоча смаки в тодішньої публіки були трохи своєрідні.
В 1880-х роках на вул. Сапєжинській, 3 (тепер вул. Незалежності) працювала велика крамниця Леона Ваґнера, в якій продавалися галантерейні товари, а також похоронні вінки й штучні квіти. В жовтні 1885 р. цей заклад влаштував велику виставку своїх товарів. Ось що повідомляє про неї міська преса: "Виставка могильних вінків, організована галантерейною крамницею Леона Ваґнера, представляє надзвичайно гарні, а також і недорогі вироби. І вдень, і ввечері при освітленні вона приваблює так багато публіки, що часом не можна пройти тротуаром. Справді, пан Ваґнер може похвалитися хорошим смаком і підприємницькою спритністю".

Значно веселіший захід відбувся в грудні 1900 р. – виставка ляльок, організована крамницею іграшок і сувенірів "Лувр". Тут демонстрували аж 5 тисяч ляльок, убраних в елегантні туалети. Екземпляри, що особливо сподобалися, можна було придбати за цінами від 20 центів до 25 злотих ринських.

В серпні 1902 р. великий інтерес публіки викликала виставка меблів, організована місцевою столярською школою. Відвідувачі з захватом оглядали вишукані меблі, прикрашені різьбою, дорогими тканинами й мереживом. Особливо запам’ятався публіці оригінальний гарнітур для "кавалерського покою" в гуцульському стилі, дамський туалетний столик з червоного дерева в стилі ампір та столик і шафка для спальні в стилі сецесія.

Важливою подією для міста в листопаді 1908 р. стала велика промислова виставка. Тут демонструвалися вироби місцевих промисловців та підприємств з інших міст Галичини. Особливо вирізнялися роботи станиславівського художника і різьбяра Яна Новаковського, елегантні меблі, виготовлені місцевим столяром Стельмашинським, металева продукція фабрики "Край" і мистецькі рами для картин палітурника Позовського, одна з яких була у вигляді арфи.

В квітні 1910 р. в пасажі Гартенберґів відбувся незвичний захід – виставка справжніх перських килимів і гаптувань. Як бачимо, реклама заходу повідомляла, що цю виставку організувала фірма з Перемишля – "Спеціальний дім килимів Марека Борица". Тут можна було побачити рідкісні екземпляри східного килимового мистецтва. Вхід для відвідувачів був вільний, і вони не були зобов’язані купувати продукцію фірми.

В 1912 р. на розі вулиць Ґославського і Шидловського (тепер Вітовського і Грушевського) відбулася виставка квітів, організована крамницею садових товарів "Флора". Публіка милувалася трояндами, конваліями, фіалками і гвоздиками. Цей захід трохи нагадував дитячу казку "Дванадцять місяців", адже вся квіткова розкіш буяла у виставковій кімнаті крамниці у грудні, незадовго до новорічно-різдвяних свят.

Дуже важливий захід відбувся в Станиславові з 2 по 16 грудня 1928 р. за активного сприяння магістрату та воєводи Броніслава Наконєчнікова-Клюковського. В залах Каси ощадності (тепер вул. Мазепи, 14) кілька ентузіастів влаштували "Історичну виставку міста Станиславова". Протягом двох тижнів містяни мали змогу побачити унікальні раритети – оригінали привілеїв XVII ст., коштовне храмове начиння, стародруки, портрети магнатів Потоцьких та їхніх сучасників, скульптури, зброю, меблі, плани станиславівської фортеці та багато іншого.

В місті також регулярно проводилися виставки графіки, художньої вишивки та "аматорського малярства". Вони найчастіше розміщалися на другому поверсі колишньої гауптвахти, де до 1896 р. було міське казино (тепер тут бібліотека медуніверситету). Своє мистецтво демонстрували й фотографи. Так, у лютому 1874 р. можна було побачити унікальні світлини фотографа Юліана Дуткевича – види Станиславова у великому форматі. Як зазначала преса, ці фото були дуже майстерно виконані й викликали схвалення у публіки.

Олена Бучик


Переглядів: 357 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024