Четвер, 18.04.2024, 03:28:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Червень » 19 » У франківському Палаці Потоцьких відкрили виставку артефактів часів військового госпіталю
11:00:18
У франківському Палаці Потоцьких відкрили виставку артефактів часів військового госпіталю

На території Палацу Потоцьких у Франківську відкрилась виставка фотографій та архівних документів часів військового госпіталю, яка присвячена Дню медика.

На світлинах можна побачити працівників медичної структури того часу, розповіли організатори. Збереглися і окремі артефакти шпитального періоду. Частину з них було знайдено на горищі корпусу Ж (колишній офіцерський клуб) під час проведення архітектурних обмірів. Також на одній зі стін цього корпусу знайдено напис «…(прізвище) коліно 1906 р.»

Нагадаємо, понад 200 років палац Потоцьких в Івано-Франківську був військовим шпиталем. На знак вдячності за віддану працю на території було встановлено пам’ятник військовим медикам – камінь з червоного граніту з вирізьбленим обличчям сестри милосердя, яка пригортає до себе пораненого воїна. Уся композиція обрамлена великим медичним хрестом з написом – «Ми пам’ятаємо всіх».

Після закриття шпиталю у 2004 році пам’ятник став «мандрівним». Спершу його передали місцевій авіаційній бригаді. 10 років він простояв у забутті на березі пожежної водойми.

У 2014 році один з керівників Івано-Франківської обласної інфекційної лікарні запропонував перенести пам’ятник туди. Чоловік раніше служив у військовому шпиталі й добре пам’ятав про монумент. Восени того ж року камінь з медсестрою здійснив свій переїзд – на лікарняне подвір’я. Пам’ятник доповнили табличкою «Медичним працівникам присвячується…».

На подвір’ї палацу Потоцьких досі є залишки постаменту, де він був розташований. Минулого року на цьому символічному місці засвітили промінь вдячності – стовп світла, що тримає небо.


Переглядів: 135 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024