Субота, 20.04.2024, 07:30:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Листопад » 17 » У Івано-Франківську Іван Бондарев розповів "Легенди австрійського Станиславова"
19:07:02
У Івано-Франківську Іван Бондарев розповів "Легенди австрійського Станиславова"

В Івано-Франківську краєзнавець Іван Бондарев презентував вже третю книжку з легендами, байками, та цікавими історіями "Легенди австрійського Станиславова". У маленькій книгарні "Лілея-НВ" автор зібрав справжній аншлаг.

Модерував презентацію відомий франківський колекціонер Зеновій Жеребецький. Який зауважив, що саме в австрійський період у місті з'явилися найкрасивіші будинки.

В історії Станиславова австрійський період був найдовшим – від 1772-го до 1918 року місто перебувало у складі імперії Габсбургів. Ці півтора сторіччя залишили яскравий слід у міському фольклорі. Прочитавши книжку, ви довідаєтесь про найцікавіші легенди, байки і анекдоти, пов’язані з епохою "бабуні Австрії".

За словами Івана Бондарева, до збірки увійшли 57 найцікавіших легенд, які друкувались у газеті "Репортер". Попередні книжки Івана Бондарева - "Легенди старого Станіславова" та "Легенди і бувальщини Івано-Франківська". У них увійшло лише третина усіх публікацій. А розповіді автор відшуковує у старих газетах, які сьогодні вже можна навіть знайти відскановані в інтернеті.

Іван Бондарев служить у військовій частині на вулиці Чорновола, де раніше знаходилась австрійська в'язниця "Діброва". Тому улюблені легенди пов'язані саме з "будинком кари". Він розповів одну зі своїх улюблених, яка не увійшла до книжки.

"Події першої світової війни. На її початку українці були розділені на два табори - москвофіли і західники. Москвофіли - це так звана "п'ята колона, яка жива на теренах східної України і чекала, поки прийде добрий цар-батюшка і визволить їх.

Був один викладач гімназії пан Капустянський. Він був "в рожевих окулярах" і все чекав, коли ж прийдуть казакі і визволять його. Як тільки російська армія увійшла, він ще не знав що це таке, одягнув найкращий костюм, пішов їх вітати, взяв букет. Тоді викладачі гімназії були досить заможними людьми і могли дозволити собі нормально вдягнутися і мати цінні речі.

До нього під'їхав казак на коні із перегаром і спитався: "Ей, дед, сколько врємя?" Тоді не було наручних годинників, а всі носили їх на ланцюжку і це було дуже дороге задоволення, яке коштувало напевно як iPhone X у наш час. І тут він побачив, що з кишені казака вже звисає кілька ланцюжків і сказав: "Вибачте, але мене вже спитали, яка година, ваші колеги!" Казак відразу втратив до нього інтерес. І таким чином Капустянський став із москвофіла західником", - розповів легенду Бондарев.

Книга видана на високому поліграфічному рівні, містить кольорові ілюстрації, недорого коштує і буде однаково цікава як туристам, так і мешканцям Івано-Франківська.


Переглядів: 397 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024