П`ятниця, 26.04.2024, 20:18:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Жовтень » 23 » У Калуші відбувся перший «Вечір у музеї»
20:34:16
У Калуші відбувся перший «Вечір у музеї»

На зустріч не просто прийшли небайдужі калушани, але і принесли світлини з сімейних фотоальбомів та історії своїх родин для проекту «Обличчя».

Як повідомляли «Вікна», у музейно-виставковому центрі Калуша започатковано проект «Вечір у музеї». Автори проекту кажуть: музей перестає бути великим будинком з мотлохом, а стає майданчиком для неформальної освіти, де засобом комунікації є неформальне спілкування.

Директор музейно-виставкового центру Артур Єфремов зауважує:

«Мета проекту – налагодити зв’язок між музеєм та його відвідувачами. У першу чергу музей це простір для громадської участі та спілкування. Простір, який також демонструє трагічні уроки історії, що дає можливість уникнути їх повторення в майбутньому».

«Вечір у музеї» відвідала калушанка Маріанна Удод. За її словами, в Польші, Німеччині, Австрії та інших європейський країнах музеї – це не тільки приміщення для зберігання історичних артефактів, а й простір для проведення концертів, цікавих зустрічей аж. А в останні роки музеї — це ще й молодіжний простір для збору й генерації нових ідей.

У коментарі «Вікнам» Маріанна зауважила:

«Дуже зраділа, що останнім часом й формат нашого музею завдяки його творчому колективу почав змінюватися. Так щось може нове народитися, щось вдосконалитися, втілитися в життя кардинально нове. Головне – щоб люди, які мають ідеї, цікаві історії, не боялись їх висловлювати та випускали «скелетів з шафи» на волю».

Подорожуючи іншими країнами, калушанка помітила, що там значно більше уваги приділяють зокрема радянському минулому:

«Тож, задумалась, що в приміщенні нашого музею є достатньо місця для створення куточку — відголосся нашого комуністичного минулого (яким би воно не було, це наше минуле). Хто може похвалитись коричневою шкільною формою, напрасованим галстуком чи статуетками-рибками, що колись були в кожному домі? А вже немає, і незабаром їх і не знайдеш взагалі».

Також Маріанна Удод долучилася до іншого проекту музейно-виставкового центру — «Обличчя», метою якого є збір усних спогадів для збереження колективної пам'яті громади міста Калуша:

«Згадала, що в сімейному альбомі є світлини моєї бабусі – Малинки Дарії (Варвари) Юстинівни, де вона в молодому віці разом з своїми колегами по роботі, а саме – колективом калуської друкарні, де вона працювала протягом воєнних років (1942-44рр. ) Подумала, можливо, вдасться відновити хоча б частково, й решта імен на цій світлині. На прохання Артура – почала записувати коротку біографію бабусі, в ході чого виявила, що в моїй родині були активісти національно-визвольного руху під час німецької окупації. Але поки я збираю факти для нової оповіді на «Вечорі в музеї», нехай залишиться трохи інтриги».

Наступна зустріч в рамках проекту «Вечір у музеї» відбудеться 3 листопада о 17:00.


Переглядів: 365 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024