Четвер, 25.04.2024, 02:11:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Листопад » 25 » Унікальне 111-річне вікно будинку на вул. Курбаса в обласному центрі замінили на пластикове
22:09:37
Унікальне 111-річне вікно будинку на вул. Курбаса в обласному центрі замінили на пластикове

Унікальне 111-річне вікно будинку на Курбаса замінили на пластмасове.

Про це у мережі Facebook повідомив активіст ініціативи Франківськ який треба берегти Юрій Козакевич.

“Вулиця Курбаса особливо важлива для ініціативи #ФЯТБ.

За час існування ініціативи ФЯТБ нам вдалось згуртувати ряд місцевих ремісників навколо ідеї реставрації та збереження архітектурної спадщини міста. З нами вже працюють ковалі, столярі, майстри по склу та вітражах, дизайнери, історики, мистецтвознавці, архітектори і просто активні небайдужі містяни. Гільдія Ремісників – ось робоча назва для цього об’єднання людей практичної дії

Нашою давньої мрією вже давно є долучити до Гільдії Ремісників і майстрів по фасадній ліпнині та скульптурі. Майстрів, які здатні грамотно працювати з ліпними елементами на фасадах – одиниці. Та й самих будівель, які десятками та сотнями років несуть на своїх фасадах унікальні ліпні шедеври – вже не так багато в нашому місті.

Як грамотно відновити втрачені елементи фасадної ліпнини? Як виготовити силіконові форми з павізруйнованих елементів і виготовити нові форми? Як усунути дефекти і зберегти пластику? Як правильно відчистити нашарування фарби і бруду з ліпних елементів і правильно підібрати матеріали для роботи? Яку техніку і які дії зробити, щоб не нашкодити, щоб зберегти, щоб підсилити? – на ці та багато інших питань можуть відповісти одиниці майстрів з відповідною освітою та практичним досвідом.

Пілястри, консолі, балясини, карнизи, фризи, сандрики, фронтони, кронштейни, горгуліїї, маскарони, атланти – це саме ті старовинні унікальні види з Червоної Книги Архітектури Нашого Міста, яких залишилось одиниці на фасадах історичних будівель міста, і які так дбайливо потрібно берегти.

Курбаса 5, 7, 9 (бюджет реставрації 941 тис грн) і Шевченка 44 (977 тис грн). Чи не найбільша концентрація ліпних елементів саме на цих будівлях в місті. Чи не найскладніші ліпні елементи саме на цих будівлях. Відповідальність велика. Задача надскладна.

Розуміючи складність завдання – ініціатива ФЯТБ запропонувала співпрацю Департаменту архітектури. Ми запропонували свої поради і свої послуги по залученню відповідних кваліфікованих спеціалістів. Особливо складними елементами на цих об’єктах окрім столярки і ковки є саме ліпні елементи.

А тим часом на Курбаса вже поставили риштування. Робітники почали потихенько здирати старий тиньк… і перше, що було зроблено з фасадом – унікальне арочне дерев’яне вікно в еркері, яке простояло 111 років сьогодні було замінено на білий дешевий пластик. Сумно.

Щиро віриться, що при виконанні реставраційних робіт буде прикладено максимум зусиль для саме збереження і підсилення архітектурних шедеврів міста”, – написав активіст.


Переглядів: 413 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024