Четвер, 25.04.2024, 14:22:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Червень » 3 » Відчути історію на дотик. У селі Князівське на Рожнятівщині відкрили «Хату-музей»
16:01:16
Відчути історію на дотик. У селі Князівське на Рожнятівщині відкрили «Хату-музей»

Днями, у селі Князівське на Рожнятівщині на шкільному подвір’ї відкрили музей старожитностей. Тут планують проводити уроки історії і розповідати дітям про те, як жили їхні предки сто років тому.

Автор проєкту – директорка Князівської гімназії Павліна Винник. Ідею створити таке приміщення у рідному селі, розповідає, виношувала у серці багато років, ще коли була вчителем української мови та літератури, пише Репортер.

Закохана у фольклор, пригадує педагог, часто у школі організовувала різноманітні куточки старовинних предметів, а згодом виникла ідея – створити повноцінне, окреме приміщення зі старожитностями.

Втілення задуму в життя довго себе чекати не змусило. І ось за декілька місяців старе приміщення на шкільному подвір’ї у якому зберігали старі парти й меблі – перетворилось у справжній музей.

«Довелося все розпочинати, виносити старі шкільні меблі, чистити, прибирати й робити капітальний ремонт, – розповідає Павліна Винник. – Ми повністю оновили стіни, стелю та підлогу».

Аби відвідувачі змогли сповна відчути як жили у Князівському багато років тому – всередині відтворили інтер’єр старовинної кімнати. Це справа рук жителя села та колишнього учня Князівської школи – Тараса Гошківа.

«Треба було під старовину робити меблі, бо старих не знайшлося, – говорить Гошків. – І колиска і ліжко, і жертка, де вішали одяг і ось цей ґраґар, так кажуть у нас на діалектній мові».

Далі музей наповнювали найрізноманітнішими експонатами. Їх збирали з усього села. Активно долучався і педагогічний колектив. Шалене бажання і спільні зусилля – зробили свою справу і зараз тут – вирізьблені скрині, куделі, ромальовані мисники, каганець, ліхтарі, казанки у яких колись готували їжу, діжа, перші праски, які заряджали електроенергією із палених дров, тобто вугіллям та багато інших речей, які колись використовували жителі села Князівське у побуті. Загалом близько тьох сотень експонатів і в кожного своя історія.

«Велика дерев’яна ложка, щоправда не збережена повністю, лише частина черпачка, але вона має дуже цікаве історичне минуле, – розповідє Павліна Винник. – Цією ложкою прабабуся Тараса Гошківа кухарила на всіх весіллях у Князівському і не тільки. Цій ложці понад 100 років».

Окремий куточок – для вишиваних сорочок, рушників, чимбірів (традиційний народний одяг Рожнятівщини) та салфеток з найрізноманітнішими орнаментами. Більшість вишивок складені у скрині, а одні з кращих висять на жертці. Особливу увагу, каже Павліна Винник, заслуговують і вишиті картини.

«Ви тільки гляньте яке тут розмаїття вишитих хрестів. Колись в кожній хаті на Покутті було обов’язком мати вдома вишитий хрест, – каже директорка гімназії. – Як правило писало під хрестом: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико». Також на картинах є багато соціально-побутових сюжетів, як от «Несе Галя воду».

Не можливо не помітити і ось цю полицю зі старовинними документами. Деким – понад 140 років.

«Унікальною знахідкою є карта земель нашого села і території Князівського помістя аж туди до села Іванівка, – говорить Павліна Винник. – Ця карта знайдена Павляком Юрієм у будинку його дідуся, і датована 1874 роком. Це говорить про велику цінність, практично кінець 18 століття».

На музей педагоги вже мають плани – тут проводитимуть уроки історії для учнів школи. Відчути минувшину Князівського і послухати захоплюючі розповіді про кожен експонат – може кожен бажаючий.

Для цього в музеї влаштовуватимуть екскурсії, щоправда – за попереднім записом. Відтак своїх перших відвідувачів «Хата-музей» вже прийняла. На відкриття завітали односельчани та депутати від округу. Зізнаються, результатом – приємно вражені.

«Це локація, яка зберігає пам’ять про ваше Князівське, – говорить депутат Івано-Франківскої обласної ради від Рожнятівщини та Долинщини Євгенія Бардяк. – А поки живе пам’ять про село, то і село саме також буде жити. Такі музеї мають надихати місцеве населення та молодь цінувати свою Батьківщину, а також надихають чиновників, аби вони більше звертали увагу на розвиток малих громад. Тобто справа не лише в тому, щоб ми вкладали гроші у великі міста, де є багато людей і де економіка розвивається, а саме у малі громади, де є потреба зберігати автентику, екосвідомість та цінності нашого краю».

За словами директорки Князівської гімназії Павліни Винник, музей будуть розширювати та доповнювати новими експонатами.

Тетяна Пасічник


Переглядів: 137 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024