П`ятниця, 26.04.2024, 17:01:09

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2021 » Квітень » 26 » Всеукраїнська науково-практична онлайн-конференція «Історико-краєзнавча діяльність у закладах освіти: проблеми і перспективи»
19:17:06
Всеукраїнська науково-практична онлайн-конференція «Історико-краєзнавча діяльність у закладах освіти: проблеми і перспективи»

22 квітня 2021 року Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та Івано-Франківський обласний державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді провели Всеукраїнську науково-практичну онлайн-конференцію «Історико-краєзнавча діяльність у закладах освіти: проблеми і перспективи» за участі першого заступника голови Національної спілки краєзнавців України Руслани Вікторівни Маньковської.
Метою конференції було розширення знань про історичне краєзнавство як комплексне вивчення історії краю і громадський рух, вивчення методики історико-краєзнавчої роботи як однієї з важливих її форм у закладах освіти; упорядкування дослідження про рідний край та їх джерельну базу, способи використання, форми організації краєзнавчої діяльності, застосування краєзнавчих знань в освітньому процесі; засвоєння і поглиблення теоретичних та практичних умінь і навичок педагогів, студентів й учнів з організації історико-краєзнавчої, пошукової, музейної, пам’яткоохоронної діяльності в закладах освіти; формування загальних, спеціальних, професійних компетентностей, необхідних для ефективного розв’язування стандартних і нестандартних комплексних задач у професійній педагогічній діяльності.
Співорганізаторами конференції виступили: Міністерство освіти і науки України, Національна спілка краєзнавців України, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Департамент освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Факультет історії, політології і міжнародних відносин, Кафедра історії України і методики викладання історії, Івано-Франківський обласний державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді, на базі якого і був проведений цей захід.
Вступним словом роботу конференції розпочав Ігор Євгенович Цепенда, доктор політичних наук, професор, ректор ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».

Учасників конференції вітали: Гаврилюк Ігор Олегович – заступник директора, начальник управління освіти і науки департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації, Косило Михайло Юрійович – кандидат педагогічних наук, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, директор Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, Райківський Ігор Ярославович – доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України і методики викладання історії ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».
В рамках роботи пленарного й секційних засідань з доповідями виступали близько 50 учасників.
Руслана Вікторівна Маньковська − доктор історичних наук, провідний науковий співробітник відділу історії України другої половини ХХ ст. Інституту історії України НАН України, перший заступник голови Національної спілки краєзнавців України, Заслужений працівник культури України − привітала учасників конференції та виступила з доповіддю «Музейна педагогіка в освітньо-виховному просторі України», в якій наголосила на усвідомленні й реалізації музейної педагогіки у закладах освіти. Під час свого виступу Руслана Вікторівна звернула увагу на важливість співпраці громадських організацій та закладів освіти при проведенні історико-краєзнавчої діяльності.
Дмитро Григорович Омельченко – заступник директора з навчально-виховної роботи Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді − у своїй доповіді «Форми та засоби організації краєзнавчо-дослідницької роботи у закладах освіти» ознайомив присутніх з експедиціями, акціями та конкурсами, які проводяться Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді.
Ярослав Іванович Треф’як – кандидат педагогічних наук, доцент − під час свого виступу розповів про Методику використання краєзнавчих матеріалів на уроках історії та в позакласній роботі.
Загалом, робота конференції відбувалась за такими напрямами (секціями):
– Інноваційні підходи до історичного краєзнавства у різних ланках (складниках) освіти: загальній середній, позашкільній, спеціальній, професійно-технічній, післядипломній, фаховій передвищій, вищій.
– Організація та проведення науково-дослідницької, пошуково-краєзнавчої діяльності у закладах освіти.
– Музей закладу освіти як платформа краєзнавчих досліджень в контексті Нової української школи.
– Освітній процес з історичного краєзнавства та концептуальні засади Нової української школи.
– Краєзнавство як дійовий засіб патріотичного виховання.
У підсумку роботи конференції були прийняті рекомендації щодо перспектив розвитку історико-краєзнавчої діяльності у закладах освіти в Україні. За матеріалами конференції планується видання наукового збірника.


Переглядів: 225 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024