П`ятниця, 26.04.2024, 11:04:47

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Листопад » 3 » З чого починалося місто. Літопис Станиславова 1910-1911 років
21:37:54
З чого починалося місто. Літопис Станиславова 1910-1911 років
Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станиславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1910-1911 років.

1910 15 листопада у залі «Сокола» (Грушевського, 18) за ініціативи лікаря Володимира Яновича відбулися перші загальні збори товариства «Український народний театр імені Івана Тобілевича». Ці збори започаткували в місті ще один український театр.

1910 15 грудня товариство «Станиславівський Боян» влаштувало концерт, присвячений пам’яті композитора Дениса Січинського.

1911 4 січня у Станиславові народився Володимир Макар – громадсько-політичний діяч, член ОУН-УПА, історик, автор спогадів про місто 1920-х років.

1911 12 лютого прем’єрою «Наталка Полтавка» Івана Котляревського розпочав своє життя «Український народний театр імені Івана Тобілевича». Вистава відбулася у залі Єгера на вулиці Газовій (Дністровській).

1911 У березні в центрі села Вовчинець, за ініціативи місцевого громадського діяча Михайла Дебенка, його однодумці встановили пам’ятник Тарасу Шевченку. Таким чином вони відзначили 50-річчя від дня смерті Кобзаря. Це один із перших пам’ятників Шевченку на Прикарпатті та єдиний, що зберігся з того часу.

1911 У квітні «Руська міщанська каса» придбала будинок на куті теперішніх вулиць Шашкевича та Незалежності. Поруч із касою розмістилися товариство «Руська хата» та крамниця відомого в місті українського ремісника Северина Снігуровича. З часом за будинком закріпилася назва «Українська хата».

1911 У червні кам’яницю з аркою на вулиці Сапіжинській (Незалежності, 19) власниця Лаура Басс продала Іпотечному банку. У 1911-1912 роках тут зробили капремонт, оформили операційну залу. По всій довжині фасаду другий поверх оперезав ажурний балкон. На другому поверсі квартиру й канцелярію винаймав адвокат Йосиф Партицький, а помічником у нього був Дмитро Вітовський – у майбутньому один із творців ЗУНР.

1911 Жіночий ліцей сестер-урсулянок на вулиці Камінського,14 (Франка) отримав ранг приватної реальної гімназії. Термін навчання збільшили до восьми років. Перевагу надавали вивченню фізики, хімії та математики.

1911 У вересні «Товариство Непорочного Зачатія» купило готель «Центральний» на перехресті теперішніх вулиць Шевченка та Січових Стрільців. У приміщенні відкрили крамницю «Штука церковна».

1911 1 жовтня відкрилася новозбудована польська учнівська бурса імені Тадеуша Костюшка (Курінного Чорноти, будинок не зберігся). Її спорудили коштом мешканців міста, зокрема за гроші, які спочатку збирали на пам’ятник Тадеушу Костюшку.

1911 У жовтні завершили будівництво головного корпусу Окружного суду на вулиці Білінського (Сахарова). Перший поверх кам’яниці займав Повітовий суд, вище містилися Окружний суд і прокуратура.


Переглядів: 362 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024