Вівторок, 23.04.2024, 14:17:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Листопад » 11 » З чого починалося місто. Літопис Станиславова 1911 року
09:21:10
З чого починалося місто. Літопис Станиславова 1911 року

Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1911 році.

1911 Інтер’єри Каси ощадності (Мазепи,14) після внутрішньої реконструкції розписав художник Ляховський. Зокрема, на другому поверсі намалював кілька картин. На сьогодні їхня доля невідома.

1911 У зв’язку із забороною магістрату будувати на вулиці Матейка кам’яниці більше двох поверхів, забудовник Нейман звернувся до влади за дозволом на першу триповерхову. Отримав відмову, але домігся дозволу через намісництво у Львові. Тепер цей будинок (Матейки, 53) входить до комплексу фтизіопульмонологічного центру.

1911 Марія Буркгардт та Ян Бігун, власники сусідніх земельних ділянок, збудували на вулиці Заболотівській двосекційний будинок (Василіянок, 5 і 7).

1911 На теперішній вулиці Петлюри, 10, за проектом архітектора Левицького, спорудили один із корпусів міської бойні.

1911 На запрошення товариства «Українська молодіж» до Станиславова приїхав Іван Франко. 26 листопада у залі «Руської бесіди» (Січових Стрільців, 24) він прочитав свою поему «Мойсей». Потім виступив на засіданні товариства в будинку на теперішній вулиці Чорновола, 4.

1911 Проїздом на відпочинок на залізничному вокзалі побував письменник Михайло Коцюбинський.

1911 Власник будинку на вулиці Липовій (Шевченка, 44) Айзіг Розенштрайх, у зв’язку з розширенням української гімназії, спорудив на подвір’ї ще один триповерховий будинок, який вмістив п’ять класних кімнат і гімнастичний зал.

1911 У новобудові на вулиці Газовій (Дністровська, 28) почала діяти учительська семінарія імені Францішека Скарбовського.

1911 В ніч на 10 листопада з тюрми «Діброва», за допомогою Дмитра Вітовського, його друзів та наглядачів-українців, утік студент Мирослав Січинський. За політичне вбивство намісника Галичини графа Потоцького він спершу був засуджений до страти, а потім вирок замінили на 20 років ув’язнення. Після втечі Січинський емігрував до Америки, де й помер у 1979 році.

1911 Восени у пресі з’явилися повідомлення, що наступного року Дирекція залізниць починає будівництво власного приміщення на Грюнвальдській, а також великого житлового будинку поруч.

1911 Орган державного управління в повіті — повітове староство — розмістилось у будинку на теперішній вулиці Мельничука, 14.

1911 Комітет товариства «Рідна школа» вирішив створити у Станиславові приватну народну школу імені Маркіяна Шашкевича. Рішення прийняли у зв’язку із відзначенням столітнього ювілею Шашкевича.

1911 У церкві, збудованій коштом залізничників на Княгинині-Гірці (Вовчинецька), почали вести відправи, незважаючи на те, що храм ще не освятили.


Переглядів: 332 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024