Четвер, 18.04.2024, 23:45:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Листопад » 24 » З чого починалося місто. Літопис Станиславова середини 1912 року
21:12:30
З чого починалося місто. Літопис Станиславова середини 1912 року

Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1912 році.

1912 2 травня міськрада, яку очолював бургомістр Артур Німгін, обговорила відзначення 250-річчя міста. Через брак коштів вирішили обійтися без урочистостей. На тому ж засіданні магістрат надав підприємцю Сівінському концесію на утримання двох «дорожок автомобілових» — маршрутів для легкових таксі.

До теми: З чого починалося місто. Літопис Станиславова 1912 року

1912 13 травня сильний вітер поперевертав дерева, з деяких будинків зірвав дахи, зокрема — шість метрів даху «Просвіти».

1912 Вулиця Газова отримала ім’я польського політика, одного з творців конституції 1791 року Гуго Колонтая (тепер Дністровська).

1912 У травні завершили спорудження лівого крила монастиря Василіянок. Проект розробили львівський архітектор Іван Левинський та його учень Олександр Лушпинський. На першому поверсі містилися вчительська семінарія, початкова школа та конференц-зал, на другому —Інститут Марії, на третьому — монастир, каплиця.

До теми: З чого починалося місто. Літопис Станиславова 1911 року

1912 Відбулися вибори до міської ради. Вибрали 18 нових радних.

1912 Львівська фірма Юлія Райнігера за проектом архітектора Ріхарда Троста розпочала будівництво чотириповерхової кам’яниці для дирекції залізниць (Грюнвальдська, 11) та поруч — будинку для працівників (Толстого, 1).

1912 1 липня власник готелю та кафе «Під золотим орлом» Маврикій Фарбер придбав елітну кав’ярню «Едісон» у пасажі Гартенбергів.

1912 21 липня відбувся перший в історії міста авіаційний політ. Молодий польський граф Міхал Скіпіо дель Кампо на літаку системи «Моран» за 12 хвилин зробив три кола над селом Загвіздя і міським парком на висоті кількох десятків метрів. На «Лані за Бельведером», між газозаводом і Бистрицею Солотвинською, за дійством спостерігали тисячі містян.

1912 1 вересня в домі українського «Сокола» на вулиці 3 Мая (Грушевського, 18) розпочалися заняття у народній чотирикласній школі імені Шашкевича. Школа готувала хлопців до вступу в гімназію.

1912 5 вересня Станиславівський український народний театр імені Тобілевича відіграв виставуМихайла Старицького «Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці» за участі гості зі Львова, відомої артистки Катерини Рубчакової.

1912 У вересні польська громада відзначила 300-річчя з дня смерті католицького проповідника, письменника Петра Скарги. З цієї нагоди вулицю Заболотівську перейменували на Петра Скарги (Василіянок), а на єзуїтському костелі встановили пам’ятну дошку.

1912 Підприємець Герман Адлерсберг побудував на Майзлях фабрику лікерів і спирту — нині там 63-й котельно-зварювальний завод.

1912 У жовтні на вулиці Седельмайєрській (Новгородська) фармацевт Зигмунд Теодорович відкрив шосту в місті аптеку.

Роман Діда


Переглядів: 357 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024