П`ятниця, 26.04.2024, 23:48:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 3 » Знімають фільм про Марка Боєслава
11:34:56
Знімають фільм про Марка Боєслава
25 лютого 2012 р. виповнюється  60 років від дня загибелі в с. Дзвиняч Богородчанського району славного сина України, редактора підпільного журналу «Чорний ліс» Михайла Дяченка-Марка Боєслава. Продовжується робота над шестисерійним документальним фільмом «Сталеві строфи Марка Боєслава». В останні дні січня зйомки проводилися у с. Височанка Галицького району. Цьому не завадили навіть тріскучі морози.
Творчий задум та ідея Зеновія Бойчука, режисера фільму, почесного краєзнавця Прикарпаття втілюється в життя. Так, в останню суботу січня в с. Височанка Галицького району Бурштинська ТК РАЇ проводила зйомки фільму «Сталеві строфи Марка Боєслава». Церковний хор УГКЦ Петра і Павла під керівництвом Ю.Король виконував колядку на слова М.Дяченка «Бог ся рождає». 
Колядники (церковний хор, вчителі і діти) колядували у місцевій церкві, у школі – біля меморіальної дошки Марійці Петришин -зв’язковій УПА, яка співпрацювала з Марком Боєславом, біля пам’ятника борцям за волю України, біля садиби, де народилася нескорена месниця Марійка Петришин та біля оселі депутата районної ради  І. Пицка.
Сильний мороз і блискучий сніг, що скрипів під ногами, додавали сили і відчуття справжнього Різдвяного дійства, відчуття дива, нескореності і духу тих часів, незламності і віри українського народу в ідею свободи, волі і незалежності, віри в перемогу, в краще майбутнє.
Відбулася і прем’єра пісні «Країна мрій» на слова Марка Боєслава у виконанні диригента хору Юліани Король. На зйомках були присутні режисер фільму З.Бойчук, гість із Польщі – наш краянин М.Вітушинський із родини репресованих, викладач Національного університету «Львівська політехніка» М.Симак, жителі села, учні та вчителі  школи.
Як свідчать архівні документи, у 40-х роках минулого століття у с. Височанка в оселі Харандюк Ганни Йосипівни містилася підпільна друкарня УПА, друкувалися листівки, підпільні журнали, відозви до населення, пізніше її перенесли у лісовий масив. Ось чому у планах на майбутнє – будівництво у Височанці музею-друкарні, який би відтворював атмосферу тих часів. Знайшлися і спонсори, які хочуть нам допомогти у цій справі. Так, М.Вітушинський, який проживає і працює у Польщі (мама родом із Блюдник), має бажання допомогти у придбанні для музею старої друкарської техніки, а Д.Симак хоче допомогти фінансово у будівництві цього музею.
Відрадно, що отой духовний острівець не заростає бур’янами, не зникає наша історична пам’ять, а відроджується, проростає свіжими зернами у благодатну ріллю. Педагогічний колектив за підтримки директора школи О.Савчук, церковний хор під керівництвом Ю.Король відроджують нашу духовність, плекають і зберігають  традиції і обряди, давню українську пісню, колядки і щедрівки рідного краю, бережуть пам’ять про славних українців, серед яких і Михайло Дяченко – полум’яний патріот і борець за свободу і незалежність України.
Лілія Пицко, учитель Височанської ЗОШ І-ІІст., староста хору

Переглядів: 563 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024