Середа, 24.04.2024, 21:18:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Листопад » 22
Рожнятівська районна рада
Рожнятівська районна державна адміністрація
Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка
Кафедра нової та новітньої історії України
Рада молодих вчених
ВГО «Бойківське етнологічне товариство»
Науково-ідеологічний центр ім. Д. Донцова
 
 Всеукраїнська нау ... Читати далі »
Переглядів: 703 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2012

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2012 р. №929 «Про внесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України» Церква Різдва Пресвятої Богородиці села Нижній Вербіж, внесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.
Нижньовербіжська церква Різдва Пресвятої Богородиці пройшла перших два етапи перевірки на автентичність та мистецьку цінність і подала документацію. В наступному році в квітні після подачі звіту в Міністерство культури вже буде відомий порядок денний на 37-му сесію ЮНЕСКО.  Внесення до списку ЮНЕСКО сприятиме розміщенню інформації про об’єкт у туристичних каталогах, участі у міжнародних грантових программах.
Церква збудована 1808 року, включена до де ... Читати далі »
Переглядів: 818 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2012

21 листопада 2112 р. в приміщенні Центрального Народного дому в рамках клубу «Цікаві зустрічі» відбулася лекція «Літопис історії нашого краю».
Слухачами лекції були учні загальноосвітньої школи-інтернату №1. Лекцію з учнями провела вчитель історії ЗШІ №1 – Павленко Лілія, яка розповіла про історію виникнення, розбудову та історичні події Прикарпаття, а також ознайомила всіх присутніх з видатними діячами нашого краю.
Організатор заходу - Центральний Народний дім.
Переглядів: 489 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2012

Пам’ятники — як люди: народжуються, живуть і вмирають. У кожного з них своя доля й свої таємниці. На жаль, ми щодня проходимо повз цих безмовних свідків історії, практично не звертаючи на них уваги. І даремно: якби вони вміли говорити, цілком певно розповіли б нам багато цікавого. Спробуймо дізнатися більше про найцікавіші пам’ятники, які прикрашають Івано-Франківськ.

Важко бути… пам’ятником
Найстарішим і, певно, найбільш багатостраждальним у нашому місті є пам’ятник Адаму Міцкевичу. Він спочатку був витесаний з розкішного біло-рожевого мармуру і встановлений у 1898 р. Однак під час Першої світової війни був непоправно пошкоджений, тому у 1930 р. пам’ятник заново відлили ... Читати далі »
Переглядів: 734 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2012

Із Риму єпископ УГКЦ Іриней Білик, канонік Папської базиліки «Санта Марія Маджоре», привіз на постійне перебування до церкви святих Косми і Дем`яна села Лісна Тарновиця мощі святих чудотворців Косми і Дем`яна. Вони є покровителями лікарів, аптекарів, медпрацівників і дітей, котрі прагнуть добре вчитися. У честь цих святих в Італії побудували багато храмів і монастирів.
Святі мощі прийняв парох Лісної Тарновиці о. Василь Нагорняк. Подія відбулася у храмове свято минулої неділі. За участі Преосвященного єпископа Іринея Білика відслужили урочисту Літургію, в якій взяли участь головний редактор газети УГКЦ «Нова Зоря» о. Ігор Пелехатий, декани Надвірнянський і Тисменичанський УГКЦ о. Ігор Шліхутка та о. Іван Качанюк, велика група священиків нашого краю. Свято зібрало у місцевому храмі багато ліснотарнівчан.
Переглядів: 528 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2012

Микола Глущенко – визнаний майстер українського малярства. Він витворив свій стиль, у котрому вміло поєднав сталі національні традиції із яскравими вкрапленнями новітнього мистецтва. А ще Миколу Глущенка дуже часто називають послом живопису. І це не випадково, адже впродовж багатьох років він жив та працював у європейських країнах. І тільки у 1944 році художник повернувся в Україну.
На життєвому шляху художнику довелося зустрічатися із відомими особистостями. Талановитого Глущенка у юності підтримував сам гетьман Скоропадський. Не менш цікавим є той факт, що у 20-х роках минулого століття Микола Глущенко познайомився із Адольфом Гітлером, котрий брав у митця уроки малювання. За це навчання Глущенко отримав подарунок – альбом акварелей самого фюрера. Тепер цей альбом перебуває в одного столичного приватного колекціонера, а й ... Читати далі »
Переглядів: 661 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2012

У цьому невеличкому селищі на Прикарпатті щодня згадують Христа. І не тому, що там настільки релігійні люди. Хоча це також присутнє у щоденному житті. Щоденне взивання до Ісуса пов’язане з тим, що колись знане містечко, носить ім’я Ісуса. Отож назва селища походить від слова «Єзус». Це так на польський манер. Завітати до селища з іменем Христа наша редакція вирішила у червні. Саме цього місяця, коли християнський світ вшановує Серце Ісусове. У церквах щодня проводяться молебні, виставляються Святі тайни. І вдвічі приємно, коли наші бажання співпали із нещодавнім проведення у Краківській академії мистецтв наукової конференції присвяченої століттю від дня смерті Войцеха Дідушицького, представника шляхетського роду, який залишив великий слід у житті селища Ісуса.

Переглядів: 858 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024