П`ятниця, 26.04.2024, 21:41:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Листопад » 16
В Івано-Франківському університеті права імені Короля Данила Галицького проведено студентську наукову конференцію «Всесвітня спадщина в Івано-Франківській області». Даний захід відбувався за підтримки управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-Франківського університету права ім. Короля Данила Галицького та туристичної фірми «Карпатія Галич Тур».
Конференцію проведено в рамках проекту «Всесвітня спадщина», який проводить міжнародна організація «AIESEC». На конференції були присутні близько 200 студентів з вищих навчальних закладів м. Івано-Франківська.
Перед присутніми виступили головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини та музейної справи  управління культури, націонал ... Читати далі »
Переглядів: 845 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.11.2012

У пропонованій розвідці маємо за мету висвітлити діяльність кагалу – єврейського громадського самоуправління та єврейської громади у Надвірній.
У 2003 році світлої пам’яті Марта Юріївна Мітрошина звернулася до мене, як до міського голови, з досить незвичним питанням. Виявилося, з далекого 1941-го року вона зберігала реліквію однієї єврейської сім’ї (пригадувала прізвище Фукс або Фукш) із Надвірної. Це була дерев’яна скринька в оправі з позолоченого багету, в якій під склом на сукні зберігався засушений букетик квітів – такі дівчата з єврейських родин мали під час релігійного обряду (на кшталт першого причастя у християнському віросповіданні).
До того, як у 1941-му всіх надвірнянських євреїв зігнали до г ... Читати далі »
Переглядів: 714 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2012

У рамках проекту «Туристично-краєзнавчий клуб в бібліотеці: відкриваємо нові горизонти» від програми «Бібліоміст» центральна районна бібліотека ініціювала екскурсію до Фитьківського музею, розташованого у великій світлій кімнаті резиденції священика отця-пароха с. Фитькова, декана Тисменичанського УГКЦ Івана Качанюка.
Ідея створення музею належить уродженцю с. Цуцилів Миколі Григоруку, якого змалку, практично десь із 5-го класу, цікавили звичаї і традиції нашого народу. Микола збирав старовинні речі побуту, строї: сорочки, запаски, хустки тощо. Своїм захопленням поділився з о. Іваном, який підтримав хлопця і почав допомагати. Сьогодні Микола навчається на 5-му курсі в Івано-Франківській духовній семінарії, разом із о. Іваном опікується музеєм, в якому зараз нараховується більше тисячі експонатів. Тут ... Читати далі »
Переглядів: 552 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2012

Алкоголь – це універсальна отрута, яка діє на весь організм.  Алкоголь нерівномірно розподіляється в тканинах тіла. Найбільше його поглинає головний мозок, тому що в нервових клітинах головного мозку є велика кількість ліпідів, у яких алкоголь розчиняється краще, ніж в інших середовищах. У молодих людей судини мозку порівняно великого розміру (це потрібно для повноцінного живлення клітин, які ростуть), тому приплив крові до них більший. Зберігається алкоголь у головному мозку до 90 днів. При важкому отруєнні алкоголем гине декілька тисяч клітин сірої речовини головного мозку. 
Пияцтво і алкоголь приносять нашому суспільству великі моральні і матеріальні втрати. При зловживанні алкогольними напоями знижується продуктивність праці, втрачаються трудові навики і кваліфікація, занепадає трудова дисципліна. За розрахунка ... Читати далі »
Переглядів: 713 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2012

говорить художник-дизайнер Євген Когут і переконливо доводить це своїми аматорськими конвертами. У творчому доробку Євгена Когута близько п’ятдесяти конвертів. Високохудожні, професійно виконані вони ще раз привертають нашу увагу до історії, культури, мистецтва України.
Більшість із творчого доробку Євгена Когута присвячено визвольним змаганням українства, його героям. Серед таких: «Дмитро Вітовський (1887-1919) – один з організаторів Листопадового Зриву 1918р., Державний секретар військових справ ЗУНР, полковник Української Галицької Армії; Василь Мельничук («Чумак»); Роман Шухевич (1907-1950 рр.) – сто років від дня народження; Софія Галечко (1891-1918); «Легендарний сотенний УПА Мирослав Симчич» та інші.
Серед подієвих аматорських конвертів варто ... Читати далі »
Переглядів: 570 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2012

Вивчаючи різні ділянки галицького краєзнавства, кожне нове повідомлення про невідому мені персоналію, я сприймав, як маленьке наукове відкриття. Декілька років тому в поле мого краєзнавчого зору потрапила постать професора із США, доктора економічних наук Любомира Коваля. У коротеньких біографічних даних про нього, поміщених в економічних довідниках та енциклопедіях, значиться: «Народився в с. Мединя Галицького району». Правда, тривалий час пошуки не давали ніяких очікуваних результатів. Мешканці Медині одностайно стверджували, що в їхньому селі не проживали родини з таким прізвищем. Одного разу в розмові зі мною галицький історик Іван Голійчк пригадав, що у довоєнний і частково у воєнний період на парохії в Медині служив отець Володимир Коваль, який при наступі радянських військ у 1944 році емігрував із сім’єю на Захід. Це вже була конкретна зачіпка, від якої звичайний краєзнавчий інтерес переріс ... Читати далі »
Переглядів: 658 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2012

У двадцятих роках минулого століття у станиславівській українській гімназії викладав малювання художник Осип Сорохтей. Директором її тоді був Микола Сабат (невеличка вулиця в районі парку Шевченка, яка з’єднує Шевченка й Чорновола, названа на його честь) — людина жорстка, авторитарна, якого боялись і учні, і викладачі.
Сорохтей, як і більшість творчих людей, був не надто пунктуальним, часто запізнювався на заняття. Одного разу директор його висварив. Ображений художник прийшов до вчительської та початок малювати карикатуру на Сабата. А в цьому жанрі він був великий майстер, його портретні шаржі славились по всьому Станиславові.
Коли карикатура була май­же завершена, до вчительської тихо зайшов директор. Сорохтей сидів спиною й не бачив грізного гост ... Читати далі »
Переглядів: 670 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.11.2012

В історичній літературі постійно підкреслюється, що Станиславів заснований на перехресті важливих торгових шляхів. Цілком логічно, що при наявності доріг мусили бути й мандрівники. Справді, їх не бракувало. Більшість тільки ночували, аби на ранок рушити далі. Але були й такі, що уважно роздивлялись навсібіч і ретельно занотовували побачене. У 1934 році краєзнавець Юзеф Зелінський зібрав до купи свідчення всіх отих «письменників» і в газеті «Кур’єр Станиславівський» надрукував статтю «Станиславів у спогадах іноземців». Ми цей список дещо розширили…

Хрестоматійний Ульріх
Цього мандрівника не цитував хіба вже зовсім лінивий краєзнавець. Він завітав ... Читати далі »
Переглядів: 782 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.11.2012

Реставрація брами палацу Потоцьких відбувається складно. Обіцяли, що встигнуть до 14 жовтня. Як бачимо, не вийшло. За цей час ще й виникло багато питань. Про нову цеглу, про маркування старої, про розчини. Крім того, під брамою ніби розкопали цілу стіну. А як воно насправді?

Цегляний мікс
Франківці дзвонять у редакцію та просто криком кричать — чому мурують новою цеглою?! Натомість, гендиректор ТОВ «Будівельна компанія Трансбуд» Володимир Марценюк заспокоює, мовляв, усе за проектом: частина цегли справді заводська, частина — автентична. «З нової цегли мурується тільки ліва частина огородження, — каже Марценюк. — Крім цього, ми завезли автентичну цеглу: частину з Бурштин ... Читати далі »
Переглядів: 628 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.11.2012

16 листопада 2012 року о 12.00 год. біля пам’ятника страченим націоналістам у м. Івано-Франківську (вул. Страчених націоналістів, 7) відбудеться скорботне віче на вшанування пам’яті розстріляних фашистами членів ОУН 17 листопада 1943 року.
Переглядів: 467 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024